Stanovnici Zemlje iskušavaju njene granice i prirodne izvore

Stanovnici Zemlje iskušavaju njene granice i prirodne izvore Izvor: REUTERS/NASA

Oko hiljadu naučnika iz svih delova sveta okupilo se u Stokholmu na konferenciji pod nazivom Fleksibilnost 2017, nastojeći da podstaknu prilagođavanje na život u turbulentnim modernim vremenima pod raznim vrstama pritisaka, poput finansijskih kriza ili poplava, koristeći tu veštinu za promene društava, zajednica i ekonomija nabolje.

Stanovnici Zemlje iskušavaju granice planete na kojoj žive i njene prirodne izvore, a da bismo svima omogućili kvalitetan život moraćemo deliti stvari poput hrane, vode i energetskih resursa na ravnopravan i održiv način, poručili su naučnici koji su u Švedskoj raspravljali o problemima poput preteranog krčenja šuma, zaštite koralnih grebena, očuvanja ribljih vrsta i izgradnje gradova koji se mogu nositi s klimatskim promenama.

"Ako želimo ozbiljno raditi na opštoj dobrobiti, od lokalnih zajednica do globalne svetske ekonomije, moramo znati na koji način da se međusobno povežemo i sarađujemo", rekao je Johan Rokstrem, jedan od organizatora i domaćina konferencije, dodavši kako postoje naznake da se to već počinje ostvarivati, od političara do poslovnih ljudi, rekao je u intervjuu za Rojters.

Na primer, globalna industrija morske hrane prisiljena je voditi računa o tome na koji način brine o okeanima i morskoj flori i fauni, s obzirom na to da je oko 70 odsto ribljih vrsta na globalnom nivou na ivici istrebljenja, kaže Rokstrem.

Iako su potpisnici "Globalnih ciljeva održivog razvoja", prihvaćenog 2015. godine u UN kao način okončanja siromaštva i gladi u svetu, izneli prve smernice prema odgovornijem pristupu upravljanjem našom planetom, uvek će biti onih koji prekidaju i ometaju napredak, upozorio je Rokstrem.

Među njima je američki predsednik Donald Tramp koji je najavio povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena. Rokstrem ga, kada je u pitanju način razmišljanja, smatra "dinosaurusom". Što pre treba smisliti zdraviji sastav ishrane stanovništva i smanjiti količinu ugljen dioksida, smatra Rokstrem.

Profesorka društvenih nauka, Katrina Braun je, otvarajući konferenciju upozorila na to da reč fleksibilnost ne bismo smeli koristiti kao poštapalicu ili kao reč koja opisuje oporavak od neke manje nesreće ili označava "uobičajen posao" kada je u pitanju odnos prema dobrobiti naše planete.

Ostali učesnici konferencije istakli su potrebu da se u zapadna naučna saznanja uklope znanja i perspektive lokalnih zajednica, da bi se, primera radi, ustanovilo na koji način zaštititi pčele i ostale oprašivače, da bi se razumeli ekstremni vremenski uslovi ili iskoristila tradicija u tumačenju i radu na poslovima u prirodi.

"Ne možemo se samo postupno prilagođavati, moramo pokušati sami sebe izmeniti da bismo bili u skladu sa Zemljom. Ako ne počnemo sarađivati s planetom na kojoj živimo, ne piše nam se dobro", zaključili su naučnici.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kimung

Tesko da ce civilizacija preziveti kapitalisticku demokratiju...

27 3

Veroljub

Čovek je definitivno invazivna vrsta. Čini mi se da su najizraženiji problemi u održivosti velikih gradova, Raste broj stanovnika, uvećavaju se problemi saobraćaja, energije, upravljanja otpadom, kvaliteta vazduha, zaposlenosti i konkurentske prednosti za potencijalne investitore. Prihodi budzeta su nesrazmerni troškovima. Gradske uprave kao mogući izlaz vide u osloncu na koncept pametnog grada.

35 3

Lalence

Pre će biti da su se malo zaigrali " ruskog ruleta"

20 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo