Polemika sindikalaca - da li je štrajk u Fijatu bio namešten

Polemika sindikalaca - da li je štrajk u Fijatu bio namešten Izvor: N1

Nakon tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora, radnici kragujevačkog Fijata početkom vratili su se na radna mesta. Međutim, tenzija oko toga da li je tronedeljni julski generalni štrajk bio „namešten“ ili ne, među radnicima i njihovim sindikalnim predstavnicima i dalje traje s obzirom na to da nije ispunio očekivanja zaposlenih.

Mnoga pitanja su ostala otvorena. Zbog čega je sindikalno vođstvo prihvatilo povećanje plate koje je manje od iznosa koji su radnici dogovorili kao minimum koji bi prihvatili? Zašto je potpisan protokol s Fijatom u kome italijanski automobilski gigant traži da se radnici u naredne tri godine suzdržavaju od štrajka kada je to protivzakonito?

Sindikat Nezavisnost: Štrajk namešten, Fijat nije izgubio ništa

Zoran Stanić, predsednik sindikata Nezavisnost (koji nije reprezentativan) u Fijatu, kaže za Insajder da su radnici ogorčeni zbog ishoda štrajka, kao i da je uveren da je štrajk bio namešten od početka.

„Nezadovoljstvo radnika platom i uslovima rada je bilo evidentno, a Samostalni sindikat je radio minimalno da se bilo šta na tom polju uradi. Nakon što se pojavio naš sindikat koji je počeo da dobija podršku radnika i koji je bio spreman da ide do kraja, Samostalni se aktivirao i pokrenuo štrajk“, kaže Stanić za Insajder.

Kao argument da je štrajk bio namešten on navodi upravo to što je počeo pred godišnji odmor i to u mesecu u kome je bilo predviđeno samo devet radnih dana.

„Izabran je najgori mogući tajming za štrajk. U julu je bilo predviđeno devet radnih dana, a rađeno je osam, što znači da Fijat štrajkom nije izgubio gotovo ništa. Takođe, bilo je predviđen kolektivni odmor za svega mesec dana, tako da štrajk ne bi svakako mogao da se produži. Samostalni sindikat je štrajk pokrenuo da ga mi ne bismo pokrenuli što Fijatu nije odgovaralo, jer smo mi govorili da ćemo ići do kraja“, ističe Stanić.

Samostalni sindikat: Uradili smo šta smo mogli

S druge strane, predstavnik Samostalnog sindikata u Fijatu i predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže da je njegov sindikat uradio ono što je bilo maksimalno u tom momentu s obzirom na to da mu je rečeno da će Fijat napustiti Srbiju, čime bi, prema njegovim rečima, mnoge porodice u Kragujevcu ostale bez značajnih prihoda.

Takođe, navodi da Fijatov zahtev da se radnici suzdrže od štrajka u naredne tri godine nije važeći jer je protivan Ustavu i zakonu i ne može biti unet u kolektivni ugovor.

„Nama do kraja godine predstoje pregovori za novi kolektivni ugovor. To što je Fijat tražio je definicija protivna Ustavu. U kolektivni ugovor ne možete da stavite tako nešto, niti da se odričete svojih ustavnih i zakonskih prava. Ja to neću potpisati“, kaže Marković za Insajder, dodajući da ne može da nam da na uvid protokol jer je Fijat to tražio.

„Ne znam ni zašto je ugovor sa Fijatom tajan. Protivim se takvoj praksi“, ističe predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu.

Tagovi: Fijat , štrajk

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Luka Laban

Ne,nije uopšte !

4 1

Че

Споразум кад није законит не производи правно дејство и не обавезује ни једну страну.Ништаван је.

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo