Izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu u poslednjem trenu

Ko će od 1. septembra moći da gazduje srpskim njivama? Ukoliko se na vreme usvoje Izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu - ograničeno građani Evropske unije. Doduše, samo ako su pojedinci, jer su za pravna lica pravila stara.

Izvor: N1

"Ko osnuje pravo lice u Srbiji, on je srpsko pravno lice, posluje u Sbiji i tu nema nikakvih problema. Što se tiče stranih pravnih lica, Ustavom se kaže da mora postojati međunarodni sporazum kojim to može eventualnom da se omogući. A to ide i na ratifikaciju u Supštinu Srbije. U ovom trenutku stvari su kristalno jasne", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Jasne su i turskim poljoprivrednicima - na njih se novi zakon ne odnosi i oni su slobodni da kupuju oranice u Srbiji, mada za sada interesovanje nije veliko, kaže turski privrednik srpskog porekla Aleksandar Međedović.

"Ja radim i sa tim privrednicima iz Turske i vidim da su poprilično šokirani kada čuju cene zemljišta u Srbiji. Dakle, pre nego što im bude ponuđeno, oni prvo saznaju cenu i tada obično interes malo splasne i onda nađu neke alternative", objašnjava nezainteresovanost turskih poljoprivrednika za srpske oranice Aleksandar Međedović.

Sa druge strane, ova tema veoma interesuje Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Zadovoljni su i kažu da je Vlada "skoro prepisala" njihov predlog.

"Ne mogu da ne kažem da je ova Vlada ipak nešto po tom pitanju uradila i da je ministar Nedimović ipak dao jedan zakon koji možemo da podržimo. Znam da će ovo zazvučati kao da nisam dovoljno opozicija jer nisam rekao 'Vučiću, pederu' ali, mislim, ako treba, ja mogu dati svoj doprinos opozicionom radu i na taj način", rekao je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Inače, zakon je po hitnoj proceduri stigao u Skupštinu i stupiće na snagu u poslednjem trenutku, s obzirom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kaže da tržište postaje liberalizovano 1. septembra 2017. godine.

Da li će izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu srpsku opoziciju podeliti na pravu i nepravu? Svakako, pojedine poslaničke grupe poput Demokratske stranke i Dveri već najavljuju da ovaj predlog njihovu podršku nema. Stavove će svi zajedno ukrstiti u četvrtak, za kada je zakazana sednica skupštine Srbije.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

gaga

znači ostala još ovo malo zemlje da se proda pa da gasimo svetlo . a može ovako albanac sa kosova ima državljanstvo srbije da počne polako da kupuje zemlju i onako su sela sa starcima . zemljište giganta PKB se prodaje već arapima ,VU KARAĐORĐEVO prodato arapima ,srem voćnjaci arapi . super .gasi svetlo

39 1

Pao s Marsa

Dokaz ko je Nenad Čanak i svi ostali političari na vlasti. Onima kojima nije jasno, da objasnim prostim jezikom - dođe stranac, da 1.000 Evra lokalnom advokatu da mu otvori firmu i za nedelju dana može da kupuje šta želi. Ne samo da će stranci kupovati zemlju, nego će i advokati imati posla. Takođe, ko kaže da nema interesovanja - ne govori istinu, da se blago izrazim.

48 0

Vasa

jos dobije subvenciju na firmu kao strani ulagac i nasim novcima kupi nas.

49 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo