Izveštavanje o Zemlji kao ravnoj ploči - kakve su posledice?

U Srbiji pokušavaju da nam objasne kako je Zemlja ravna ploča, i to u medijima koji se diče svojim tiražom. A povod je fenomen pomračenja Sunca koji su gledali stanovnici Severne Amerike. I to nije prvi i jedini takav slučaj.

Izvor: N1

Pomračenje Sunca u SAD je bilo povod za piknik, za biznis ili trenutak za porodično-predsedničko uživanje. Ista prirodna pojava, na drugom kraju Zemljine kugle, u Srbiji, inspirisala je medije da odu korak dalje i upozore - pomračenje Sunca dokaz je da zapravo i ne živimo na lopti.

Novinski stupci razotkrivaju NASU i mere zaštite koje ta agencija preporučuje za posmatranje pomračenja, a koje navodno od očiju doslovno kriju istinu - jedina planeta naseljena ljudima u stvari je ravna ploča. Srećom, tvrdi struka, pa takva teorija zavere, nije opasna, poput onih o vakcinama. Ali i bezopasna, potpuno je besmislena.

"Recimo, to bi bila super teorija zavere da se angažuju klinci u osnovnoj školi, na času fizike, da se svađaju, raspravljaju, argumentuju sa nastavnikom, da jedni druge ubeđuju da li jeste ili nije Zemlja ravna. Recimo da oni ubeđuju nastavnika da je zemlja okrugla. To bi ih nateralo da razmišljaju i to bi zapravo imalo nekog smisla. Na ovom sada nivou, na kom to mi nažalost viđamo svaki dan, koren toga uopšte nije razvitak kritičkog razmišljanja, koren toga uopšte nije produbljivanje neke argumentacije, koren toga je čista zabava", objašnjava Nemanja Martinović iz Astronomske opservatorije.

Da li ta zabava zatupljuje? Ne toliko, ako je verovati istraživanjima. Naime, najnovije, koje dolazi iz Evropske radiodifuzne unije, pokazuje da većina građana Srbije ne veruje medijima, a da pogotovo ne uzima zdravo za gotovo štampu. Ipak, to što im publika deklarativno ne veruje, upozoravaju poznavaoci, ne znači da mediji nemaju nekada i pogubnu moć.

"Nema sumnje da mediji i sa ovakvim sadržajima, koji su apsurdni, koji su protivnaučni, koji dovode u pitanje nešto što je odavno drugačije, da oni imaju uticaja i to sve deluje retrogradno, to nas sve vraća unazad, to sve zaustavlja progresivne tokove, tu se postavlja pitanje - šta je prosveta uopšte", kaže Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Ako se i doslovno vratimo unazad, u 1999. godinu, setićemo se da ni tada mediji nisu bili ljubitelji naučnog pogleda na pomračenje sunca. Srbija je tu pojavu tada dočekala spuštenih roletni, otkazanih letova i uz novinske preporuke da su posledice posmatranja svrab, skok šećera, ali i učestalo mokrenje.

Komentara 89

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dr

Objasnite mi kako onda u Murmansku na severu 6 meseci traje dan

9 2

Антонина

Равна је.

17 11

Jovica

Zašto inženjeri nikada ne uračunavaju zakrivljenje Zemlje, prilikom projektovanja pruga, gasovoda, mostova, ko je ikada video zakrivljene šine? Zašto avioni nikada ne poniru kljunom da bi se prilagodili zakrivljenju Zemlje, i zašto koriolisov efekat ne važi za avione? Ko je ikada video zakrivljenu vodu? Zašto ne postoji NIJEDNA slika Zemlje iz tzv. svemira, samo CGI animacije i kolaži? Zašto ne postoji NIJEDNA slika Antarktika sa tzv. satelita? Zašto se Kip Slobode povedrom danu vidi kompletan sa 96 km udaljenosti? Zašto se planine u Hrvatskoj vide sa italijanske obale, udaljene oko 200km? Zašto se amaterske rakete zaustavljaju na oko 120km? Zašto kriju još 33 kontinenta iza ledenog zida Antaktika? I Amerikanci, i Rusi, i Kinezi, i Evropljani, sa svojim kosmičkim agencijama lažu da živimo na rotirajućoj lopti. Krug zemaljski sa kontinentima i okeanima, okružen je ledenim zidom, koji se zove Antarktik, plavo nebo koje vidite je voda koja se nalazi iznad firmanenta ili kupole. Istina se neće još dugo moći skrivati

68 33

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo