Status koji se širi Hrvatskom: Šta se viče? Srbi naravno

Status koji se širi Hrvatskom: Šta se viče? Srbi naravno Izvor: Čitatelj N1

Nakon vesti o hapšenjima zbog požara u Hrvatskoj i mogućnosti da su oni podmetnuti, na Fejsbuk stranici hrvatskih vatrogasaca objavljen je zanimljiv status.

U noći između nedelje i ponedeljka u Hrvatskoj je buknulo oko trideset požara, što su neki zvaničnici povezali s tim da bi lako moglo da se desi da su oni podmetnuti. Dramatično je i od noći ponedeljka na utorak, jer se vatra rasplamsala po Dalmaciji, pa je zatvoren i deo Jadranske magistrale. Gorelo je i na Hvaru.

Takođe, u ponedeljak je objavljena i vest da je u Hrvatskoj uhapšeno nekoliko osoba zbog sumnje da imaju veze s podmetanjem požara, a među njima su dvojica državljana Srbije.

Na Facebooku stranice Vatrogasci - Oni su naši heroji, osvanula je objava o uzrocima požara.  U njoj vatrogasci navode da se u Hrvatskoj najglasije čuju izjave o tome da su požari podmetnuti i da su ih podmetnuli "oni koji najviše mrze Hrvate", odnosno Srbi, što, kako kažu, uopšte nije objektivno.

Hrvatski vatrogasci podsećaju da u Hrvatskoj ipak živi najviše Hrvata, koji roštiljaju u prirodi, bacaju pikavce, razbijene staklene boce...dakle, rade sve ono što izaziva izbijanje požara.

'Malo o požarima

To da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni čik iz auta, dno pivske boce ala leća... Najjače se čuje: "Podmetnuto".

Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća jer neki nikako da shvate da se ljeti ne pali rošriljić u prirodi, može biti da netko vari u svom dvorištu pa iskrica omakne (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamjenu parcele u građevinsku. Ali svi su spremni vikati: "To su oni što mrze sve hrvatsko!"

Ali ako i jeste ljud(t?)ski faktor, u Hrvatskoj ipak živi najviše hrvata, a onda manje onih ostalih. Opet se čuje: "Oni!".

Oni mogu biti romi, česi, talijani, muslimani i ini drugi. Pogađate što se viče?
"Srbi, naravno!".

I tko sad može izaći na kraj s takvom masovnom histerijom?!? Pa ljudi moji, koji vam je k...?

Ovo je ljeto bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna kako i tko je potpalio. A za ostalih 190-ak ne znamo. Pocrtavam: NE ZNAMO. Ne da ne znamo to, nego pojma nemamo ni o čemu. Totalno smo glupi i vjerujem da ima masu njih koji još uvijek misle da se požar najbolje gasi kisikom pod pritiskom! Ili da je bolje što puše bura, bar će ga ugasiti. Ili da je sramota što kanadera nema noću. Pa imaju svjetla valjda.

Ne, definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo analizirati uzroke i posljedice, razmotriti sve opcije, izabrati najvjerojatniju. I svejedno se ograditi da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine

Na kraju moramo ..... dakle MORAMO razviti svjesnost odgovornosti za riječi koje izričemo. Te riječi mogu nekog povrijediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo. Te riječi su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se "ovi" skupe u rulju i krenu na linč paleći "onima" sela, aute, njive... Vidim da bi neki vješali, strijeljali, mučili.... Čitam i da bi krv u potocima.....

Ima li kraja više svemu?!''

Tagovi: Hrvatska , požar , vatrogasci

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gile

U Cro je to tradicija, od 1905 polupanih radnji Srba,preko 1941 do 1995.. Vazda Srbi krivi. Kakva histerična mržnja.

19 3

No1

To su nasi prijatelji. :)

0 1

MilanN

Pogledas ispod komentare i sve ti je jasno.

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo