Mihajlović: U vazduhu se oseća da se grade putevi u Srbiji

Mihajlović: U vazduhu se oseća da se grade putevi u Srbiji Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da bilo koji tehnički problemi na terenu, dok se grade putevi, ne mogu uticati na odnose Srbije i Kine.

Na jesen će, pre roka, u saobraćaj biti puštena deonica od Pirota do Dimitrovgrada, najavila je Mihajlović.

Ona je objasnila da nije zadovoljna napretkom na deonici Ub–Obrenovac koju je za vikend obišla, napominjući da je ovo prvi put da postoji problem sa nekom kineskom kompanijom (Šandong).

Mihajlović je istakla da je, odmah po njenom obilasku, reagovao i ambasador Kine koji je poslao pismo kompaniji.

"Čini mi se kad dolazimo sa novinarima da je malo našminkano, više volim da dođemo sa inženjerima i da vidimo šta da uradimo. Sada je građevinska sezona i treba te probleme da rešavamo dok je sezona", naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na nekim važnim deonicama gde rade kineske kompanije radnici dolaze u četiri ujutru i rade do sedam uveče.

Kako kaže, nije važno iz koje zemlje dolazi kompanija, već da li se poštuju ugovori.

"Nikada nismo imali problem ni sa jednom drugom kineskom kompanijom, i bilo koja tehnička priča poput ugovora, ne utiče na odnose između Srbije i Kine. Sve sastanke sa kineskim kompanijama smo vodili i u prisustvu ambasadora", istakla je Mihajlović.

Ona podseća da je Vlada pre dve godine raskinula ugovor sa bugarskom kompanijom, jer se kasnilo sa ugovorom sedam, osam meseci.

"Građani treba da znaju da su ugovori međunarodnog karaktera, pored kompanije i države sa dve strane, postoji treća strana odnosno kompanija koja vrši nadzor nad onima koji rade poslove. Vidite da su se na Koridoru 10 stvari promenile nakon opomene", ocenila je Mihajlović.

Ona je najavila da će na jesen, pre roka, u saobraćaj biti puštena deonica puta duga 31 kilometar od Pirota ka Dimitrovgradu.

Mihajlović se nada da će do kraja godine u biti završena deonica od Obrenovca ka Ljigu.

"Ko ne poštuje ugovore, plaća penale, ali država nema vremena da drugi plaćaju penale. U državi se oseća u vazduhu da se putevi grade", smatra Mihajlović.

Deo "ipsilon kraka" završen za deset meseci

Zorana Mihajlović, y krak Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

  Deonica ipsilon kraka kod Subotice, od somborskog do bačkotopolskog puta, dugačka 6,5 kilometara, puštena je danas u saobraćaj u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je cilj Vlade Srbije završetak celog ipsilon kraka, odnosno preostalih 5,5 kilometara, u 2019. godini.

"Završili smo 6,5 kilometara puta za 10 meseci, za razliku od naših prethodnika koji su na ovoj deonici radili više od 20 godina i nisu je završili. Cilj Vlade je da u 2019. godini imamo izgrađen ceo ipsilon krak, odnosno obilaznicu oko Subotice koja će povezati granične prelaze Horgoš i Kelebiju i doprineti da hiljade kamiona koji dnevno prolaze kroz samu Suboticu bude preusmereno na novu saobraćajnicu", rekla je Mihajlović.

Dodala je da će završetkom ipsilon kraka direktno biti povezana industrijska zona u Subotici sa Koridorom 10.

"Ne možemo govoriti o razvoju Subotice, Vojvodine i Srbije ukoliko nemamo izgrađenu infrastrukturu i na tome će Ministarstvo koje vodim raditi u narednoj godini, da povežemo celu Srbiju auto-putevima, regionalnim putevima i obnovljenim lokalnim saobraćajnicama", zaključila je Mihajlovićeva.

Predsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je izgradnja ipsilon kraka 30-godišnji san Subotičana.

"Kroz Suboticu godišnje prolazi više od 350.000 kamiona i ovaj projekat je od životnog značaja za Suboticu, kako sa privrednog aspekta, tako i iz ugla izgradnje grada u kom se može bolje živeti", rekao je Pastor.

Komentara 123

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gero TZ

Pa normalno da se oseća u vazduhu, vrabci već uveliko pričaju o tome.

13 0

Bikkojisedi

A mi mislili da je to smrad iz Vince i sa cukaricke padine sto se oseca. Znaci ipak su to putevi?? Haha tuga.

37 0

Lalence

E, stvarno se oseća, reklo bi se da i zaudara😕

35 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo