Suprotno prognozama, privredni rast niži od tri odsto

Suprotno ranijim prognozama, privredni rast u Srbiji biće niži od tri odsto. To su, svojim današnjim projekcijama potvrdili i premijerka i predsednik - Ana Brnabić predviđa da će privreda ojačati 2,5 procenata, Vučić je malo optimističniji. Međutim, da li je i takva, snižena prognoza preoptimistična, ako se uzmu u obzir svi ovogodišnji problemi?

Izvor: N1

Smanjena očekivanja - bila su očekivana.

Do kraja marta privredni rast je iznosio 1,2 odsto, da bi potom neznatno ubrzao i na kraju juna iznosio 1,3 odsto. Da bi do kraja dobacio do očekivanih 2,5 odsto, potrebno je da BDP u drugoj polovini godine raste daleko iznad dosadašnjih stopa. I to upkos lošoj poljoprivrednoj sezoni.

"Rezultati koje je privreda Srbije ostvarila u prvoj polovini godine su razočaravajući i ne postoje gotovo nikakve mogućnosti da se one nadoknade dobrim rezutatima u drugoj polovini godine, pogotovo imajući u vidu oštru sušu", kaže profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić.

On ne očekuje da će do kraja godine srpska privreda porasti više od dva odsto. Premijerka se, pak, uzda u projekte poput čišćenja kanala, kao i u, na primer, subvencije za traktore i opremu poljoprivrednicima.

"U ovom trenutku, najiskrenije, ja se nadam da mi idemo na tih 2,5 odsto, prošle godine smo imli 2,8 odsto, ali opet sa mnogo većim rastom izvoza nego planiranim, mnogo većim smanjenjem javnog duga nego planiranim i mnogo boljim rezultatima prerađivačke industrije nego planiranim", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Predsednik je, takođe, revidirao prognoze i to na 2,6 do 2,7 odsto rasta u ovoj godini. Kaže, sušu nije mogao da predvidi. Zato predviđa da će ubrzanju rasta, osim investicija, doprineti i rast potrošnje građana. Za više plate u penzije u državi, kaže ima para, a obećava i rast minimalne cene rada.

"Za koji očekujem ozboljno povećavanje pre svega za ljude koji primaju minimalce, a njih je oko 346 hiljada. Šta znači ozbiljno?Znači to nije 0,1 ili jedan, nego osam, devet deset odsto", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ni ekonomista Ivan Nikolić ne očekuje da se kratkoročnim merama može značajno ubrzati rast, ali dodaje i da treba očekivati bolje rezultate ubuduće. Za značajniji rast na duži rok, kaže, potrebne su veće investicije, pre svega u građevini.

"Građevinska aktivnost je neuporedivo niža nego u susednim zemljama ili u Evropi, merena u BDP-u. Prema tome, aktivnost države u ovom trenutku, a kasnije i privatnog sektora, mora da bude usmerena u veću građevinsku aktivnost. Sad kad pogledamo unutra nje gde zaostajemo - to je stanogradnja", smatra ekonomista Ivan Nikolić.

Ekonomisti dodaju da investicije vlade mogu dugoročno da imaju efekta, ali do kraja godine je ostalo malo vremena da bi se osetile u privrednom rastu.

A da bi se rast BDP-a osetio i u životnom standardu, neophodno je da privreda u Srbiji raste iz godine u godinu. I to po mnogo višim stopama od priželjkivanih 2,5 ili tri odsto

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Open your eyes

ON je hodajući fijasko.

7 0

crni domino

To je taj ekspoze od 600 kucanih strana... Pisibozluk vlada i preCednik.

8 0

Duduk

Privredni rast ce biti oko 1 posto.Sve ostalo je laz i neistina.U stvari pocetak recesije.To je njegova politika.I ima podrsku preko 50 posto.Ipak ,nesto nije ,posle silnih godina patnje i krize, u redu sa gradjanima Srbije.Velika Bolnica.Nervna.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo