Pjongjang: Australija izvela samoubilački čin

Pjongjang: Australija izvela samoubilački čin Izvor: REUTERS/ KCNA

Severna Koreja upozorila je Australiju da je izvela "samoubilački čin" podržavanjem SAD u sporu oko severnokorejskog nuklearnog programa i učešćem u vojnim vežmabam sa snagama SAD i Južne Koreje, preneo je Gardijan.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA prenela je izjavu neimenovanog zvaničnika ministarstva spoljnih posolva da je podrška australijskog premijera Malkolma Turnbula Vašingtonu, zajedno s učešćem u vojnim vežbama, otvorilo vrata za "pravedne protivmere" Pjongjanga.

Turnbul je nedavno rekao da će u slučaju napada na SAD biti aktiviran sporazum o zajedničkoj bezbednosti koji su 1951 potpisali Australija, Novi Zeland i SAD.

"To je samoubilački akt koji priziva katastrofu kao ilustracija političke nezrelost i nesvesti o ozbiljnosti aktuelne situacije", navela je KCNA.

KCNA je dosad više puta pretila SAD, posebno po pitanju američkog ostrva Gvam u Tihom okenau, ali je ovo prvi put da je napala i Australiju, navodi Gardijan.

Severnokrejska agencija je ocenila da je Australija nije naučila "lekcije iz prošlosti" kada je sledila SAD u Korejskom ratu, Vijetnamskom ratum, kao i u "ratu protiv terorizma, a "zauzvrat dobila samo gubitak života".

"Australijskoj vladi je bolje da posveti vreme i energiju u održanje mira u sopstvenoj zemlji, umesto da zaboravlja naučene lekcije iz prošlosti i da pridružuje se SAD u potezima za nuklearni rat", navela je KCNA.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Čuka Adolf

Zar stvarno mislite da bi Kina dozvolila SAD-u i Južnoj Koreji da zauzmu Severnu Koreju i dođu na njihovu granicu od 1300 km?Aha,juče malo!

5 6

THAAD

A ko je pominjao ili planirao "zauzimanje" S. Koreje od strane USA i J. Koreje ?! Poznato je da Kim Džong -un živi u paranoji,obrće činjenice i stvara fatamorganu na koju padaju mnogi,čak i ovde,očigledno !

8 0

Ne podcenjujte ga

Snaga ove zemlje u odnodu na USA je zaista mala ali gledano na duze staze. Amerika trazi podrsku u Kini, S.Koreji, Rusiji jer u slucaju rata Amerika ne bi mogla da reaguje dovoljno brzo da Kim ne nacini veliku stetu J.Korei, i okolnim zemljama. Sve rakete se ispaljuju sa pokretnih raketnih sistema,a ne zna se koliko ih ima. U prevodu, dok Ameri uniste sve pretnje, nekoliko raketa moze da nanese ozbiljne zrtve u medjuvremenu i upravo zato se ne usudjuje niko da napadne odmah

12 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo