Makronovih 100 dana - pad nakon početne velike popularnosti

Emanuel Makron će u ponedeljak obeležiti 100 dana otkako je predsednik Francuske. Mladi centrista je u početku uživao veliku popularnost, međutim, stvari se, čini se, menjaju.

Izvor: N1

Makron u svojoj zemlji ne uživa veliku popularnost među građanima, prvenstveno zahvaljujući nekoliko bitnih zakona koji su implementirani otkako je izabran.

Od početka leta se suočava sa padom popularnosti zbog nemogućnosti da dalje sprovodi reforme koje je obećao u kampanji.

Politički eksperti tvrde da je još rano za definitvne zaključke o kvalitetu mandata mladog lidera kada je u pitanju međunarodna politika.

"Još ne možemo oceniti njegove prve korake kao predsjednika na internacionalnom nivou, ali možemo zaključiti da se Francuska vratila na velika vrata", smatra profesor Stefan Rozes.

Makron je jedan od najvećih zagovornika poštovanja pariskog klimatskog sporazuma i izuzetno je aktivan kada su u pitanju sastanci sa stranim liderima.

Na međunarodnim press konferencijama se javnosti obraća na engleskom jeziku, što je retkost za francuske zvaničnike, zbog čega je zadobio simpatije međunarodne zajednice.

Ono što brine Francuze, ali i samog Makrona je nepredvidiva politička klima. Francuska je do sada bila levičarski orijentisana, a centristi Makronu je potrebno još vremena kako bi uverio sve sugrađane u ispravnost njegove politike.

"Stvari se objavljuju, nešto se obeća, a ne ispuni. Makronovi novi parlamentarci nisu najsposobniji, ali nisu oni krivi. Mladi su i neiskusni, šta da se radi", kaže stanovnik Pariza.

Blagi pad popularnosti došao je zbog mera štednje, nemogućnosti ukidanja nekih poreza i finansijskih skandala ministara u njegovoj vladi. Ostavka komandanta francuske vojske rano u mandatu takođe je bila udarac za Makronovu popularnost.

"Francuzi imaju različite stavove, a ista osoba se lako može predomisliti. Ono što je bitno jeste osluškivati šta narod u svojoj različitosti želi i samo tada možemo reći da država radi prave stvari", smatra profesor Rozes.

Ankete pokazuju da tek 36 odsto građana na Makrona gleda blagonaklono. Poređenja radi, njegov prethodnik Fransoa Oland u istom periodu bio je popularniji za sedam odsto.

Prvih 100 dana Emanuela Makrona, najmlađeg francuskog lidera od Napoleona, nisu bili laki, ali ako uspe da sprovede reforme, vratiće se i popularnost.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hertog

Hehe. Nesto nam se naši Liberali ućutali sa komentarima.

1 0

gordana

Mislim da su ove ocene ipak ishitrene.-preuranjene . Politika nije jednostavna, da bi brzo mogla da da rezultate plus ,,odnosno veci zaokret! Makron je covek mlade generacije, s t o g a on moze i hoce bolje i brze da razume polozaj mlade Francuske, u cemu se moze i ocenjivati i uspeh njegove politike .ali i buducnost Francuske... Ne bi bilo uputno uporedjivati Makrona sa Olandom. Razlike su u svakom pogledu znacajne! 100 dana je nedovoljno, to je tek start -zakuhtavanje ka cilju TREBA STAVITI U DRUGI PLAN krupni kapital, neka malo saceka....

1 3

Olga

Ne, treba ga trpeti 5 god, ko ovog naseg, rezultat ce biti isti

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo