Oko 2.500 slučajeva potencijalnog nasilja u porodici u junu

Efekti dosadašnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici su ohrabrujući, pokazuju podaci Autonomnog ženskog centra. Ipak, kako navode u toj organizaciji, neophodna je dodatna specijalizacija socijalnih radnika.

Izvor: N1

Posle više tragedija koje su se dogodile u Centrima za Socijalni rad širom Srbije, pojačane su mere obezbeđenja i uvedena dodatna koordinacija nadležnih institucija.

Skoro 2.500 – toliko je u junu bilo slučajeva potencijalnog nasilja u porodici, pokazuju podaci Republičkog javnog tužilaštva do kojih je došao Autonomni ženski centar.

Od 2.430 prijava nasilja u porodici tokom juna, tužilac je u 1.212 slučajeva podneo predlog za produžetak hitnih mera - što je skoro 50 odsto. Skoro sve predloge je sud prihvatio – 1.174. Broj hitnih mera koje su u nadležnosti policije nisu saopštene.

Autonomni ženski centar navodi da je potrebno dodatno kontorlisati, ali i obučiti socijalne radnike - kako bi imali više razumevanja za žrrtve, ali i kako se ne bi plašili nakon više tragičnih incidentata do kojih je dolazilo u Centrima za socijalni rad širom Srbije.

"Ako imate stručne radnike koje se plaše nasilnika, onda imamo ozbiljan problem. Opasno je, i nije vam svejedno, ali ako ste odabrali taj posao i onda ga radite. Ako je neko odlučio da radi u centru za socijalni rad, i zna da će raditi na slučajevima nasilja, ne može da kaže da neće da radi, to je odluka koju je doneo... već može da pronađe drugi posao gde toga nema", smatra Vanja Macanović.

A koliko su u nadležnim institucuijama stručni da zaštite i sebe i druge pokazuje i rečenica koju, kako navodi Macanović, često izgovaraju žrtve korisnici SOS telefona, kada prepričavaju svoja iskustva sa socijalnim radnicima, policajcima, tužiocima, sudijama:

"Šta se sada nama obraćaš, sama si ga birala pa se sa tim izbori".

Stručnjaci moraju da saslušaju i razumeju žrtvu nasilja, a posebno njen strah, jer je tu put ka rešenju problema, smatra psihološkinja Biljana Slavković.

"Mi pažljivo slušamo žrtve, uvažavamo njihov strah i procenu šta je ono što je ugrožavajuće i koji je stepen rizika, jer oni najbolje poznaju nasilnike. Tako da je jednostavno - razumeti žrtve, čega se oni plaše, ne problematizovati njihov strah, ali uvažavati i sopstveni strah", objašnjava ona.

Ipak, predstavnici države zadovoljni su onim što su oni uradili. Premijerka kaže da koordinacija ministrstva za rad i socijalna pitanja i loklanih samouprava daje rezultate, kao i da rad Saveta koji je osnovala vlada, doprinosi većoj kontroli bezbednosti.

"Čini se da je situacija bolja, ali opet mnogo je toga ostalo da uradimo. Moramo da završimo uvođenje nacionalnog SOS, moramo da završimo uvođenje panik tastera, važno je i da je nadzor koji ministarstvo za rad ima nad centrima unapređen", izjavila je Ana Brnabić.

Ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Zoran Đorđević prethodno je izjavio da pojačane mere obezbeđenja centara za socijalni rad, uvedene pre mesec dana, daju rezultate i da za sada nema prijavljenog nasilja. Kako je najavljeno iz tog ministarstva, u oktobru počinje dodatna obuka socijalnih radnika.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Batman

Jezik je najgori izazivač fizičkog nasilja. Izaziv osećaj bede i nemoći. I ja sam doživljavao fizičko nasrtanje od žena, smešno mi je obično, ne pada mi na pamet da vratim, iseljen sam iz zajednickog stana,gde bivša supruga živi sa novim čovekom i novim detetom, bože moj, nek su živi i zdravi. Ali ljudi čuvajte se jezika uvreda, to je smrt! !!

0 0

Mina

Omg! Da li je normalno da bilo ko strahuje na svom radnom mestu?! Uvedite ozbiljno obezbedjenje, sredite svaku tacku zakona, povezite SVE institucije da rade sinhronizovano, naucite sudije da budu objektivni I tako mozete da ocekujete da ce ceo sistem da funkcionise.

0 0

Nenad

Kad baš to pomenoste. Baš sam bio svedok jednog nasilja u porodici. Ali gle tu nije bio muž kriv već žena. Gde ga je lažno optužila za nasilje u porodici.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo