Tilerson i Matis o Pjongjangu: Vojna akcija je još opcija

Tilerson i Matis o Pjongjangu: Vojna akcija je još opcija Izvor: REUTERS/Karen Lema

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džim Matis ponovili su da vojna akcija protiv Severne Koreje još postoji kao mogućnost, pošto je glavni strateg predsednika SAD okarakterisao takvo upozorenja svog šefa kao blefiranje.

Tilerson je posle redovnog godišnjeg razgovora o bezbednosti s japanskim ministrima rekao da SAD traže mirno rešenje za spor oko nuklearnog programa Pjongjanga, ali i da američki ekonomski i diplomatski pritisci moraju da imaju potencijalnu vojnu akciju kao podršku.

On je naveo da Severna Koreja "mora odmah da obustavi" raketne probe i da je Vašngton "spreman da vojno odgovori" ako bude neophodno.

Tilerson i Matis su juče u Stejt departmentu razgovarali s japanskim ministrima spoljnih poslova Tarom Konom i odbrane Icunorijem Onoderom, a najveći deo razgovora bio je posvećen Severnoj Koreji, koja predstavlja pretnju američkom savezniku Japanu.

Ni Tilerson ni Matis nisu direktno reagovali na izjavu glavnog strateškog savetnika američkog predsednika Stiva Benona, koji je u sredu rekao da vojno rešenje za Severnu Koreju nije realno, ali su obojica pokušali da ospore tu tvrdnju.

Matis je rekao da će biti "ozbiljnih vojnih posledica ako Severna Koreja inicira neprijateljske poteze" i da će SAD "preduzeti momentalne, konkretne akcije" ako Pjongjang lansira raketu prema Japanu, američkom ostrvu Guam u Pacifiku, SAD ili Južnoj Koreji.

Benon je u sredu indirektno rekao da je prošlonedeljna oštra retorika predsenika SAD Donalda Trampa protiv Severne Koreje bila blef.

"Dok neko ne reši deo jednačine i pokaže mi da 10 miliona ljudi u Seulu neće umreti u prvih 30 minuta ratovanja konvencionalnim naoružanjem, ja ne znam o čemu vi pričate, nema vojnog rešenja ovde, oni nas imaju u šaci", naveo je Benon.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aritmije

Aparatčici blefiraju, Benon govori realno. Rešenja za eventualne civilne žrtve u Južnoj Koreji - nema. I to je to.

11 0

Boy Genius

Pametan čovek ovaj Bennon.

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo