Minić: Treba nam mehanizam da spreči nezakonito bogaćenje

Zakon o poreklu imovine je samo još jedan zakon koji bi omogućio da se naplati porez za imoivinu čije se poreklo ne može objasniti. Da li želimo poreski propis koji će doneti prihode ili kvalitetan mehanizam za borbu protiv korupcije, jer se do te imovine moralo na neki način doći, možda organizovanim kriminalom ili korupcijom, kaže Zlatko Minić.

Izvor: N1

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da javnost bode oči kada se kaže da neki da imaju mnogo novca, a ne prijavljuju prihode i dodaje da treba da imamo stalne mehanizme koji će onemogućavati da neko ne plaća porez.

"Usvojimo neki propis koji ima dobre odredbe, a ne primenjujemo ga. Ne vidim da novi zakon rešava suštinsko pitanje - uzrok kako je nekao stekao tu imovinu. A ne, eto plaća porez, a nećemo ga pitati kako je stekao".

Minić naglašava da nam je potreban efikasan mehanizam koji će sprečiti nezakonito bogaćenje i koji će sankcionisati "ako to ne možete da dokažete".

"Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje, dobijate mogućnost da krivično gonite nekoga ko ne može da dokaže kako je došao do imovine, ta pretnja sankcijom deluje preventivno", kaže Minić i dodaje da se kod nas izbegava rasprava o takvom mehanizmu, "a uvodi se neki koji će poslužiti da naplatimo novac".

Na pitanje kome odgovara ili neodgovara ovaj zakon, Minić kaže da to zavisi od toga kako će zakon izgledati.

"Treba nam nešto što će onemogućiti ili sprečiti korupciju i to treba posebno da se odnosi na ljude u javnom sektoru. Imamo poreske zakone i ne vidim da zakonom o poreklu imovine treba juriti da li je zakonom plaćeno pola plate ili cela... ne vidim da imamo kapacitete u poreskoj upravi da provere sve i podvuku crtu. Ne treba nam zakon koji će rešiti stvari jednokratno već efikasna poreska uprava", zaključio je Minić.

Komentara 53

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Miki

Moze ali prvo da se oformi narodno vece, ljudi birani od naroda pa da se prvo ispita imovina svih politicara i bivsih i sadasnjih, meni se cini da tu najvise ima imovine, a ne zna se odakle...

1 0

maca

mislim da će se sada konačno stati na put tom nekontrolisanom bogaćenju i bahaćenju. plaćanje poreza je obaveza svih nas.

1 1

Milka

Verujem da je sprovodjenje zakona efikasno...

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo