Otac ubijenog dečaka: Molio sam Euleks da ne zatvara slučaj

Otac ubijenog dečaka: Molio sam Euleks da ne zatvara slučaj Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Otac Pantelije Dakića, ubijenog pre 14 godina u reci Bistrica kod Goraždevca na Kosovu, Milisav Dakić izjavio je da se nada da će Srbija podržati porodice ubijene dece u Goraždevcu, ali i porodice više od 1.200 Srba ubijenih posle 1999. godine kako bi počinioci svih tih zločina bili otkriveni i kažnjeni.

"Svestan sam da Albanci neće učiniti ništa, da neće otkriti ubice, ali se nadam da će nam Srbija u tome pomoći", rekao je Dakić u Beogradu na skupu kojim je obeležena 14. godišnjica zločina u Goraždevcu u kome su ubijeni njegov sin (12) i Ivan Jovović (19), a ranjeno još četvoro srpske dece, a kome je prisustvovao i ministar Ivica Dačić.

Dakić je rekao da je nadležne u Euleksu molio da ne zatvaraju slučaj i da se nada da će jednog dana doći neko hrabriji i sposobniji ko će rasvetliti ubistvo njegovog sina i Ivana Jovovića.

On je podsetio da su ga nadležni potom uputili na kosovske institucije - da pokrene privatni postupak za čije je pokretanje neophodno 500 evra.

Zbog toga je apelovao na jedinstvo porodica žrtava i države u borbi za prava žrtava.

O tome koliko mu je teško rekao je da uvek kada zatvori oči zaželi da ga nema.

Dakić je na skupu rekao i da Srbija ne treba nikada da prizna Kosovo, jer će se ono njoj kad-tad vratiti, kao što joj je vraćeno i posle proterivanja turske imperije.

"Srbija ne sme da izgubi Kosovo – ako izgubi Kosovo, izgubiće sebe i svoje srce", rekao je Dakić.

Predsednik Udruženja porodica ubijenih, nestalih i kindapovanih Srba sa Kosova i Metohije, u čijim prostorijama je održan skup, Simo Spasić rekao je da porodice od države traže donošenje Zakona o pravima porodica žrtava, kao što ih imaju porodice iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Takođe traže podizanje spomenika žrtvama od "Horgoša do Košara".

On je zahvalio Vladi Srbije na podršci Udruženju, ali je i naveo da je za "formiranje Republike Kosovo kriv DOS-ovski režim" koji je, kako je naveo, "pustio iz pritvora stotine terorista".

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

Tagovi: Goraždevac , Kosovo , ubistvo

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SF

Vratice se Kosovo kao sto se vratilo posle proterivanja Turaka? Znaci, i sad samo da proteramo nesrpsko stanovnistvo odatle? Ne znam samo cija deca ce da proteruju i koja ce biti cena toga, mi ni ovo sto imamo samo u svojim rukama ne odrzavamo.

1 1

Zoran

Kad kažeš da i srpske treba kazniti onda moja podrška.Šovinistički je pozivati svoju a prozivati drugu stranu.Idi klekni na groblje žena i deca iz hladnjača.Potsećaš me nacistički žurnal gde pokazuju uplakanu ženu i decu u Nemačkoj za vreme bombardovanja 44/45g.

11 4

Goblin

u hladnjačama nije bilo žena ni dece ni staraca dragi Zorane, ne izmišljaj

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo