Kosovo tvrdi da ima najbolje zatvore u regionu

Kosovo tvrdi da ima najbolje zatvore u regionu Izvor: Shutterstock/ilustracija

Direktor Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu Behdžet Šalja ocenio je da su zatvori na Kosovu na prvom mestu u regionu po infrastrukturi, ali da je rukovodstvo u njima pod uticajem politike.

U intervju za portal ekonomiaonline.com, Šalja čiji Odbor nadzire rad zatvora, rekao je da je uprkos velikom napretku u infrastrukturi rukovođenje zatvorima daleko od međunarodnih standarda i pod direktnim uticajem politike.

"Mi smo po uslovima (u zatvorima) daleko bolji od Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije", kazao je Šalja.

On je ocenio da Kosovo nema potrebe za tolikim brojem zatvora i da se povećanjem kapaciteta zatvora "na neki način pretvara u zemlju zatvora sa neiskorišćenim kapacitetima".

"Nema nikakvog smisla da se u Ajvaliji, u blizini Prištine, gradi zatvor kapaciteta 600 osoba, dok Kosovo nema ukupno 600 pritvorenih. Imamo centre pritvora u Prizrenu, Peći, Severnoj Mitrovici, Lipljanu, Dubravi", kazao je Šalja.

On je ocenio da politika utiče na odlučivanje o izboru onih koji rukovode zatvorima na Kosovu, ali da krivica za takvo stanje ne može da se stavi na teret samo domaćim institucijama već i međunarodnom prisustvu na Kosovu, koje je dugo vremena rukovodilo tom službom.

Tagovi: Kosovo , zatvor

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goblin

Zatvori su stari, ali renovirani EU novcem po evropskim standardima- to je tačno. TV u sobi, kvadratura po zatvoreniku, broj ljudi u ćeliji- po standardima EU...

0 0

Mislim Svojom Glavom

Bože,bože možda će ih staviti u turističku ponudu?

7 0

Oki

Pa zato što su kriminalci i zločinci napolju.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo