Sešns: Nasilje u Virdžiniji udara u srce američke pravde

Sešns: Nasilje u Virdžiniji udara u srce američke pravde Izvor: REUTERS/Yuri Gripas

Američki ministar pravde Džef Sešns osudio je "rasnu netoleranciju i mržnju" posle nasilja u Virdžiniji gde je jedan automobil uleteo u masu i ubio jednu ženu tokom sukoba između ekstremnih desničara i kontramitingaša.

Sešns je naveo da nasilje u Šarlotsvilu "udara u srce američkog prava i pravde".

"Kada su takve akcije izazvane rasnom netolerancijom i mržnjom one izdaju naše osnovne vrednosti i ne mogu biti tolerisane. Pravda će pobediti", rekao je Sešns.

On je rekao da se sastao sa direktorom FBI Kristoferom Rejom, kao i sa agentima FBI, saveznom policijom, kao i policijom Šarlotsvila i odgovornima za održavanje reda u državi Virdžinija.

FBI je otvorio istragu o incidentu.

Jedna žena je poginula a 19 osoba je ranjeno kada je automobil uleteo u okupljene na kontramitingu protiv ekstremne desnice.

Vozač je uhapšen i optužen za ubistvo, nanošenje povreda i bekstvo.

Desničari su se okupilu u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku Šarlotsvila.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga Konfederacije u Američkom građanskom ratu (1861-1865). Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stojan

Dramaticno raslojavanje, pad standarda za vecinu, skok za drasticnu manjinu, sve ce vise biti nasilja i tamo i ovde, ovde ce izbiti revolucija, protiv o...a na celu sa Alekom a tamo gradjanski

1 0

draganstain

Nasilje je suština američkog postojanja kroz vekove.Američke vrednosti su ubijanje radi pljačke.Ne bi Amerika postojala bez nasilja i ratova i zato razumeju samo jedan jezik,jezik sile.

20 13

CHE

a ti nažalost jezik mržnje. Jadno.

2 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo