Tanasković: Okolnosti oko Uneska ne idu Prištini na ruku

Tanasković: Okolnosti oko Uneska ne idu Prištini na ruku Izvor: Medija centar Beograd
Darko Tanasković

Ambasador Srbije pri Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) Darko Tanasković ocenio je da bi eventualna obnova zahteva Prištine za prijem Kosova u tu agenciju UN značila otvaranje još jedne "vruće" teme za tu organizaciju koja se suočava s velikim problemima.

Tanasković je za "Večernje novosti" rekao da nema nikakih saznanja o konkretnim pripremama za pokretanja inicijative Prištine da će Kosovo obnoviti zahtev za prijem u Unesko.

On je rekao da vremena za to formalno još ima, ali sve manje s obzirom na to da bi u slučaju Kosova morala postojati široka i intenzivna diplomatska kampanja i prevazilaženje niza proceduralnih prepreka.

Prema njegovim rečima, Kosovo se ne može neposredno obratiti Unesku sa zahtevom za prijem, već posredstvom neke druge države, a kao nečlanici potrebna mu je dvotrećinska većina glasova na Generalnoj konferenciji te organizacije.

"Sve to zajedno sa preovlađujućim neraspoloženjem u Unesku prema otvaranju još jedne 'vruće' teme u situaciji u kojoj se organizacija suočava sa velikim problemima, a predstoji i izbor novog generalnog direktora, dok je svet u previranju i prestrojavanju, a Prištinu potresa ozbiljna politička kriza, sve pomenuto i ponešto nepomenuto ne ide na ruku podnosiocima zahteva 'Kosova' za prijemu u Unesko", istakao je Tanasković.

On je kazao da izgledi Srbije da spreči pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko ne bi bili manji nego 2015. godine.

"Naprotiv, hipotetički posmatano, ishod i verovatno i ovoga puta bio neizvestan, a rezultat izjašnjavanja država članica Uneska iskazao bi se srazmerno tesnim skorom", ocenio je Tanasković.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tanaskovic zna

Da ako i nagovesti da Kosovo ima i najmanju sansu za prijem u UNESCO, Tanaskovicu ne gine opziv sa veoma dobrog ambasadorskog mesta sa sedistem ne bilo gde, nego u Parizu. Zar Vucic nije pre 2-3 dana sa ambasadorskog mesta u Londonu nije povukao Ognjena Pribicevica koga je postavio Nikolic pre svega 2,5 god.?? I navodno sve radi jedne neproverene izjave objavljene u jednom tabloidu.

1 1

Sova

Zaista me zanima (a nemam vremena da pretražujem) u čije nasledje spada Artemidin hram u Efesu (Turska). Sumnjam da je na grčkoj listi iako su ga oni gradili.

4 1

...itd

Mislis,tvrdis ili...???

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo