Auto sa "najbržim startom na Balkanu"

Auto sa "najbržim startom na Balkanu" Izvor: Facebook/Tomislav Kreševac

Na pomoćnoj pisti mostarskog aerodroma ovog vikenda snage odmeravaju najbrži bolidi regije u okviru Oldschool Streetrace oktanskog spektakla. Učešće je danas uzelo 90 takmičara, a o kvalitetu konkurencije najbolje govori podatak da u klasi 10 sekundi ili manje nastupa više od 10 automobila.

Adrenalin, miris benzina i spaljenih guma, trke ubrzanja na 402 metra, kao i mnoštvo atrakcija već trinaestu godinu zaredom Auto-moto klub Extreme iz Mostara pripremio je za ljubitelje automobila. Nebojša Blagojević iz Beograda u Mostaru se takmiči 11. put, iako ima 54 godine, strast prema sportu i adrenalinu ne jenjava.

"To je zavisnost od adrenalina i ljubav prema sportu i druženju. Ne znam koliko smo kanjona i krivina prošli da bi došli ovde, jer Beograd je zaista daleko", kaže Blagojević.

Pred samu trku održana je test vožnja, nakon koje su se vozači svrstali u klase. Svaki legalni, tehnički ispravan automobil može da učestvuje u takmičenju, pa je tako ovaj sport postao dostupan entuzijastima širom sveta.

"Imamo 4 klase, prednja vuča, zadnja vuča, 4x4 pogon i Dizel klasa, tako da imamo deo regularnih automobila, a deo automobila koji su monstrumi od 600, 700 i više konja", objašnjava Jožef Ambruž, portparol AMK Ekstreme Mostar.

Ova trka boduje se za Prvenstvo BiH, Hrvatske, Srbije i Prvenstvo centralno-evropske zone. Takmičari koji osvoje drugo i treće mesto biće novčano nagrađeni, dok će pobednici u klasama podeliti novac od uplata.

Jedan od favorita glavne trke je Tomislav Kreševac iz Zagreba, čiji automobil, kako kaže, ima najjači start na Balkanu.

"Vozim Fiat 208 ventila, auto 410 konja sa najbržim startom na Balkanu. Vozim trke već od 2011. godine, ovaj auto složen je 2012, do sada je svake godine bio među prva tri u regiji što se tiče regionalnih takmičenja", otkriva Kreševac.

Prosječna posjećenost ovakvih događaja bude i preko 10.000 posetilaca, te preko 100 takmičara što garantuje zabavu za sve koji vole ovakvu vrstu auto-moto sporta.

Izvor: N1

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stefan

Jel se broje ventili na gumama u tih 208?

3 0

Jova

Svaku noć oko ponoći ovo imamo i u Bgd na ibarskoj od Metroa do Orlovače.I naravno nigde policije da bar meri vreme.Ovo i jeste samo za ovakve piste.Nikako za javne saobraćajnice

23 1

Ahmed

208 ventila, a?

25 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo