Mekalister zadovoljan napretkom Srbije: Ima još dosta posla

Mekalister zadovoljan napretkom Srbije: Ima još dosta posla Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

"Srbija radi dobar posao na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. On međutim, kaže da je preostalo još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Moja želja i poruka je da se što više poglavlja otvori što pre", rekao je Mekalister.

Srbija je do sada otvorila 10 poglavlja i privremeno zatvorila dva, podsetio je on i dodao da je svako dodatno otvoreno poglavlje signal narodu Srbije da je EU ozbiljna.

Mekalister je rekao da ne može da kaže datum kada bi Srbija mogla da pristupi Evropskoj uniji, dodajući da brzina pristupanja EU zavisi od napretka koji Srbija postiže.

"Preostaje još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije", rekao je.

Mekalister je izjavio da je pročitao ekspoze premijerke Ane Brnabić i da je zadovoljan napretkom Srbije, koja ima političku podršku i država članica EU i Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se dijalog Beograda i Prištine vodi i na predsedničkom i na nivou vlade da bi se sprovelo već dogovoreno i postigli drugi sporazumi.

Mekalister je rekao da je stabilnost u regionu suštinski značajna za ceo evropski kontinent i u tom smislu pozdravio politiku saradnje sa susedima koju vodi Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobro razumeo šta Evropa zamera Srbiji, ali je i dodao da Srbija očekuje jasnu poruku od zemalja Evropske unije da računa na Srbiju i da želja srpske vlade i građana da budu njen deo nije jednostrana.

"Dobro sam razumeo sve ono što Evropa zamera Srbiji po pitanju različitih oblasti i poglavlja", izjavio je Vučić.

 "Očekujemo jasne poruke da EU računa na Srbiju, i da naša želja nije jednostrana, ni puka želja, već da je to želja članica EU", rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je održao u Vili Mir zajedno sa Dejvidom Mekalisterom.

Vučić je rekao da je Mekalisteru ponovio da Srbija želi da trajno reši konflikte, da je čvrsto na evropskom putu i da je jasno razumeo sve ono što EU zamera Srbiji.

"Dobro sam razumeo sve ono sto Evropa zamera Srbiji po pitanju različitih oblasti i poglavlja, na polju vladavine prava i rekao šta činimo da to izmenimo i popravimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa Mekalisterom razgovarao o ekonomskom napretku Srbije, suficitu, o tome šta Srbija treba da uradi na polju evrointegracija i unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je pokrenuo, a što je, kako je kasnije dodao, zajedno sa odnosom prema Rusiji i vladavinom prava, ključno za evropski put Srbije.

dejvid mekalister, aleksandar vučić Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Nivo nezaposlenosti u Srbiji sada je najniži u proteklih 20 godina...Najniži još od vremena Ante Markovića, rekao je.

On je dodao da je to verovatno zbog sezonskih poslova, ali da je to ipak najniža stopa nezaposlenosti za ove mesece u proteklih 20 godina.

Vučić: U pregovorima sa EU ključno pitanje Kosova, potreban unutrašnji dijalog

Predsednik Srbije izjavio je da samo Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom ima i pregovačko poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo, da se to ne sme zaboraviti i da zato misli da je Srbiji potreban unutrašnji dijalog o Kosovu.

Vučić je posle razgovora sa Dejvidom Mekalisterom rekao da je ključno pitanje Kosova, a tek potom odnosi Srbije sa Rusijom, spoljna politika, vladavina prava i da će Srbija sa svim tim pitanjima morati da uhvati u koštac.

"Ako me pitate od čega me najviše boli glava, to je odnos Beograda i Prištine. Samo Srbija ima poglavlje 35. Nijedna druga zemlja ga nije imala, a ono se prožima kroz mnoga poglavlja, čak i kroz saobraćaj. To ljudi treba da znaju. Zato nam je potreban unutrašnji dijalog. Bez toga nema pomaka", rekao je Vučić, dodajući da je "lekovito i važno" da građani to znaju.

"Srbija je na evropskom putu jer zelimo da pripadamo tom društvu. Znamo da imamo teškoće koje druge zemlje nisu imale, nikome se takva pitanja ne postavljaju kao nama o Kosovu, to smo znali, to nije novost. Ne bismo smeli to da zaboravimo", rekao je Vučić.

Poseta Guči otkazana

Predsednik Srbije izjavio je i da je razmišljao da sa izvestiocem Evropskog parlamenta ode na sabor trubača u Guču, ali da je to ostavio za neki naredni put.

"Verovatno nećemo ići u Guču, razmišljao sam o tome, imaćemo radnu večeru. Neki naredi put ćemo naći više vremena za zabavu", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Mekalisterom na pitanje da li su tačni navodi da će večeras otići na 57. Dragačevski sabor trubača.

Predsednik je poručio svima koji su od toga nameravali da prave lep događaj da to ostave za naredni put.

"Kada bude bolje vreme sledeće godine, onda ćemo da idemo u Guču", rekao je Vučić.

dejvid mekalister, aleksandar vučić Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučič je rekao i da nije planirao da ide na odmor iako, kako je rekao, zna "da svi žele da ga se oslobode".

"U popodnevnim satima nemam koga da srećem. Ne dolaze gosti iz inostranstva, a malo ko je i u zemlji. Sve obaveze završavam od sedam do 16, najduže 17 časova. Imam dosta vremena da se odmaram i mnogo čitam. Nisam ništa posebno planirao", rekao je Vučić.

Sastanak predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednik Srbije Aleksandra Vučića održan je u vili Mir u Beogradu.

Kako prenose mediji, tokom ove posete izvestilac Evropskog parlamenta neće se sastati sa predstavnicima opozicije, koji su dobili poziv za sastanak za kraj avgusta, kada će Mekalister ponovo boraviti u Beogradu.

 Pogledajte prilog Emine Kovačević:

Izvor: N1

Komentara 356

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ruki

Кад ће више да нас прихвате и без условљавања,Србија је максимално отворена за сарадњу

0 0

Prof. dr R O T

Kako porastes kada te tapsu po ramenu, a sada se duris, u pravu je covek, korupcija, vladavina prava, slobode medija...,

5 0

JOCA

Kad nas ovaj hvali,TESKO NAMA.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo