Zatvori

Nova intervencija: Tromb u plućima razbijen mehanički

Nova intervencija: Tromb u plućima razbijen mehanički Izvor: N1

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je primenjena nova intervencija kod pacijenta koji ima plućnu tromboemboliju, uz pomoć angiodžet sistema, lekari su tromb u plućima razbili mehanički.

Četrdesettrogodišnji Saša, otac troje dece, danas ima osmeh na licu, ali nedavno nije bilo tako. Na sreću, sve se dobro završilo, jer dobro su reagovali i lekari u Zaječaru, gde je Saša bio na terenu, a još bolje lekari Vojnomedicinske akademije, prenosi RTS. 

"Osetio sam gušenje u plućima i pri hodanju, javio sam se prvo doktoru u Zaječaru gde sam bio na terenu i od Zaječara sam došao transportom u Beograd", kaže Saša Janković iz Obrenovca.

Dodaje da su od intervencije prošla četiri dana i da je sada dobro. 

Godišnje, plućnu tromboemboliju u Srbiji ima između 5.000 i 10.000 pacijenata. Simptomi su otežano disanje i naglo gušenje, kao i izrazita malaksalost. To stanje nastaje i kao pratilac drugih bolesti, loših životnih navika, a javlja se i posle trauma, hirurških intervencija, u trudnoći ili posle porođaja.

Plućna tromboembolija može da bude i fatalna. Zavisno od stanja pacijenta, primenjuju se i različite metode lečenja. 

"Primenili smo jedan novi vid lečenja, uz pomoć katetera smo došli do tromba koji se nalazio u plućima i pod pritiskom je razbijen s tečnošću. To je urađeno velikom brzinom i onda je to i usisano s tom posebnom metodom, tako da je vrlo bezbedno uklonjena trombna masa koja se nalazila u plućima, a koja je sprečavala da pacijent diše", kaže Slobodan Obradović, načelnik Urgentne klinike VMA. 

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević ističe da je ovo još jedna potvrda timskog rada na VMA i spremnosti da se usvajaju nove dijagnostičke i terapijske procedure. 

U prvom razbijanju plućne tromboembolije novom metodom u Srbiji, učestvovali su radiolozi, pulmolozi i kardiohirurzi VMA.

Tagovi: vma , Bolnica , pluća

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Duda

Beda za koje pare rade dan noc praznike nema odmora neka se postide svi u vlast

2 0

Ema

Sve pohvale za VMA, jos uvek su prava institucija!

4 0

Dragiša

Svaka čast kolege!! Samo, u pitanju je embolus a ne tromb.

15 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo