Nova intervencija: Tromb u plućima razbijen mehanički

Nova intervencija: Tromb u plućima razbijen mehanički Izvor: N1

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je primenjena nova intervencija kod pacijenta koji ima plućnu tromboemboliju, uz pomoć angiodžet sistema, lekari su tromb u plućima razbili mehanički.

Četrdesettrogodišnji Saša, otac troje dece, danas ima osmeh na licu, ali nedavno nije bilo tako. Na sreću, sve se dobro završilo, jer dobro su reagovali i lekari u Zaječaru, gde je Saša bio na terenu, a još bolje lekari Vojnomedicinske akademije, prenosi RTS. 

"Osetio sam gušenje u plućima i pri hodanju, javio sam se prvo doktoru u Zaječaru gde sam bio na terenu i od Zaječara sam došao transportom u Beograd", kaže Saša Janković iz Obrenovca.

Dodaje da su od intervencije prošla četiri dana i da je sada dobro. 

Godišnje, plućnu tromboemboliju u Srbiji ima između 5.000 i 10.000 pacijenata. Simptomi su otežano disanje i naglo gušenje, kao i izrazita malaksalost. To stanje nastaje i kao pratilac drugih bolesti, loših životnih navika, a javlja se i posle trauma, hirurških intervencija, u trudnoći ili posle porođaja.

Plućna tromboembolija može da bude i fatalna. Zavisno od stanja pacijenta, primenjuju se i različite metode lečenja. 

"Primenili smo jedan novi vid lečenja, uz pomoć katetera smo došli do tromba koji se nalazio u plućima i pod pritiskom je razbijen s tečnošću. To je urađeno velikom brzinom i onda je to i usisano s tom posebnom metodom, tako da je vrlo bezbedno uklonjena trombna masa koja se nalazila u plućima, a koja je sprečavala da pacijent diše", kaže Slobodan Obradović, načelnik Urgentne klinike VMA. 

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević ističe da je ovo još jedna potvrda timskog rada na VMA i spremnosti da se usvajaju nove dijagnostičke i terapijske procedure. 

U prvom razbijanju plućne tromboembolije novom metodom u Srbiji, učestvovali su radiolozi, pulmolozi i kardiohirurzi VMA.

Tagovi: vma , Bolnica , pluća

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Duda

Beda za koje pare rade dan noc praznike nema odmora neka se postide svi u vlast

3 0

Ema

Sve pohvale za VMA, jos uvek su prava institucija!

4 0

Dragiša

Svaka čast kolege!! Samo, u pitanju je embolus a ne tromb.

15 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo