Ivošević: U slučaju Savamale kao da se ide na zastarevanje

Ivošević: U slučaju Savamale kao da se ide na zastarevanje Izvor: N1

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je da prebacivanje slučaja "Savamala" iz više tužilačke istance na nižu i prekvalifikacija krivičnog dela govore da se ide na zastarevanje predmeta.

"Slučaj 'Savamala' je motivisan politikom. Tužilaštvo je pod kontrolom izvršne vlasti. U Srbiji imamo mnogo primera koji potvrđuju da postupci u koje je umešana politika na kraju zastare. Sa prebacivanjem predmeta iz višeg u niže tužilaštvo, smanjuje se i rok koji je potreban da slučaj zastari", rekao je Ivošević za Danas.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je u petak od Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da prikupe obaveštenja radi identifikacije i otkrivanja NN lica, koja su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine učestvovala u slučaju "Savamala", a od Sektora unutrašnje kontrle MUP da prikupi obaveštenja radi utvrđivanja činjenica o postupanju policije te noći. 

Više javno tužilaštvo u Beogradu prebacilo je slučaj noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, jer je u predistražnom postupku zaključilo da nije počinjeno krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, navodi se u saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva. 

NN lica sada se terete se za delo - učestvovanje u grupi koja je "zajedničkim delovanjem lišila života neko lice ili mu nanela tešku telesnu povredu, oštetila imovinu u većem obimu", za šta je zaprećeno kaznom do pet godina, dok je za vođu grupe zaprećeno kaznom do osam godina. 

"Slučaj je u bio u Višem tužilaštvu duže od godinu dana i ništa od navedenog nisu saznali. Sada mi ovaj zahtev Prvog osnovnog tužilaštva deluje kao da oklevaju i da je cilj da se sve prolongira. Uostalom prekvalifikacija krivičnih dela za koje se sumnjiče počinioci mi govori da se ide na zastarevanje slučaja", rekao je Ivošević. 

Tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. 

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana. 

Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.Komentara 65

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dopke

Krivično delo je krivično delo. Sudija, kod koga zastari na "odsluženje" umesto av av-a. Eto pravde !!!

25 100

ivanjan

Nadam se da ce se naci naci za resenje

60 2

kmo

Uklonitoi ruglo nije greh..

62 36

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo