Konkurs za kulturu u Beogradu, novac i projektu iz Milanovca

Kako se dodeljuju sredstva na konkursima za kulturu grada Beograda je misterija, iako ne bi trebalo da bude. Kako se navodi u analizi konkursa Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, od ukupno 352, sporna je gotovo polovina konkursa - njih 155.

Izvor: N1

44 odsto. Toliko projekata je sporno u ovogodišnjoj analizi konkursa, koju su sprovele Građanske inicijative. Prema njihovoj analizi, odobreno je čak 28 projekata organizacijama kojima kultura nije primarna oblast delovanja, a odobren je i jedan projekat organizaciji iz Gornjeg Milanovca, koja je od Beograda, a konkurs je važio samo za grad Beograd, udaljena tačno 120 kilometara.

Na sve to, iz Gradskog veća odgovaraju da nisu obavešteni.

"Stvarno ne znam, nisam video vest, najiskrenije vam kažem, da sam video mogao bih da vam odgovorim, ovako ne znam. I ne znam da je dobio neko iz Gornjeg Milanovca i morao bih da proverim, pogotovo ako to tvrdi Građanska inicijativa", kaže član gradskog veća Dragomir Petronijević.

A iz Građanskih inicijativa tvrde i da je problem sistemski.

"Mi se vrlo često suočavamo sa vrlo nejasnim pravilima, sa nejasnim kriterijumima, nemamo objavljene informacije o tome kako su komisije odlučivale, čak i kada se obratimo sa zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, mi dobijemo zapisnike, ali iz njih ne vidimo zašto su baš ti projekti izabrani da budu finansijski podržani", rekla je Bojana Selaković iz Građanske inicijative.

Iako ustanove kulture, čiji je osnivač Grad Beograd, nisu mogle da konkurišu na ovom konkursu, ukupno je odobreno skoro 23 miliona dinara za različite gradske organizacije kroz 73 projekta, od čega je čak 12 projekata odobreno za teritoriju opštine Rakovica.

Sem navedenog, glavne zamerke odnose se na rad komisija. Sem komisije koja se bavila muzičkom delatnošću, nijedna od preostalih komisija nije imala ni jedan sastanak na kome bi raspravljali o zamerkama na račun dodele sredstava iz gradskog budžeta. Takođe, uopšte nije poznato na osnovu kojih kriterijuma su birani članovi stručnih komisija.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sinisa

Partijski,strogo

8 0

Zoran

Pošto Kusturica kao umetnik ćuti nama kultura nikad bolja.

17 1

Bezrepi Pele

Baš me zanima kako se zove organizacija iz G.Milanovca,pošto niču kao pečurke kada opštinske vlasti G.M-a treba da daju neku kintu.I onda nestanu,pa sledeće godine opet.Objavite ime.

21 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo