Er Srbija u plusu, ali uz obilate državne subvencije

Prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju Er Srbije, ta kompanija pozitivno posluje i imala je dobit oko 900 hiljada evra, ali uz milione evra državne pomoći. Još jednom se u javnosti otvorilo pitanje: može li nacionalni avio prevoznik da bude konkurentan bez finansijske injekcije iz budžeta?

Izvor: N1

Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija, treću godinu za redom posluje pozitivno i u 2016. je ostvarila dobit od 900.000 evra. Tako dobre rezultate, čini se, kvari nekoliko vesti. Država je Er Srbiji dala subvencije koje su 40 puta veće od dobiti te kompanije. Ekonomski novinar Danasa, Miloš Obradović, za N1 kaže da bi bez pomoći iz budžeta, kompanija beležila samo gubitke.

"Er Srbija čak nije uspela da napravi dobit iz poslovanja, zato što su poslovni rashodi bili veći od poslovnih prihoda. I dobit je na kraju napravila na osnovu ostalih prihoda, gde su bili neki naplaćeni penali. Tu je još zanimljivo da je Er Srbija, kao velika nacionalna kompanija, u 2016. platila poreze na dobit od svega 500.000 dinara, odnosno oko 4.000 evra", kaže ekonomski novinar lista "Danas" Miloš Obradović.

Plus u kasi kompanije, ipak, praćen je brojnim najavama da će se Er Srbija reogranizovati, kako bi se troškovi smanjili - od preuređenja aviona, preko naplaćivanja čekiranja na aerodromu do otpuštanja radnika.

"Ako je kompanija svesna da bez subvencija ne bi mogla da opstane na tržištu, normalno je da pokušava da troškove svog poslovanja svede na meru koja će joj omogućiti opstanak na tržištu", navodi ekonomski analitičar Mihailo Crnobrnja.

"Mi vidimo, na primer, iz ovih finansijskih izveštaja, ne da je Etihad dao neki novac Er Srbiji, nego da je Er Srbija podizala kredite po vrlo visokim kamatama, u poslednje dve godine od svog partnera. Zbog čega otpušta radnike ako zarađuje?", kaže Slobodan Georgiev, iz Balkanske istraživačke mreže.

A otvoreno je i pitanje kako će izgledati poslovanje Er Srbije ako prestanu subvencije države? Petar Vojinović, urednik portala Tango Siix kaže da je izvesno da će subvencije biti u narednim godinama sve manje.

"Cela priča prevelikog glamura, standarda usluge i sve ono sa početka, više ne stoji, to neće postojati i jednostavno ulazimo u ciklus preživljavanja u avio industriji, koja je jedna od najnemilosrdnijih za konkurentno poslovanje, odgovaranje konkurenciji, sve ukupno", rekao je Petar Vojinović.

Iz Er Srbije na brojna pitanja o finansijskom poslovanju kompanije, za sada, odgovora nema. Za sada, takođe, milioni evra državne pomoći Er Srbiju štite od prinudnog sletanja.a

Komentara 77

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sladjana

Koliko se pojedinci ugrađuju u subvencije? Da li er srbija vraća subvencije u budžet i u kom obimu? Posao za revizora I finansijsku policiju.

2 0

despot

Tako je to kad je država nekom majka a nekom maćeha. Kod nas ne postoji tržišna ekonomija i preduzeća uvek zavise od nečije dobre volje. Dokaz za to je skorašnja izjava ninistra privrede da Vlada "ima načina i hoće da pomogne Goši" koja je ,ako sam dobro razumeo privatna kompanija. Na koji način i zašto bi Vlada pomagala Goši? I šta bi tražila za uzvrat ? Dugoročno nikad nije dobro da se vlast na takav način meša u poslovanje preduzeća. Donesite zakone koje svi moraju da poštuju i kraj...ko opstane-opstane, a ko ne-kraj i ćao. Ovako uzimate od nekog zdravog da bi lečili bolesnika kome nema leka a pri tom će se i zdrav razboleti, možda neizlečivo.

2 0

Srbivoje

I ja bih bio u plusu da me neko subvencionise. Ali nece niko.

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo