Paradoksi domaćeg pravosuđa: Zašto je priveden veštak?

Umesto u obdukcionoj sali, poznati lekar završio je iza rešetaka. Dr Slobodan Savić, sa Instituta za sudsku medicinu, angažovan je kao veštak na suđenju u Mladenovcu. Više puta je pozivan na sud, na koji je dolazio, ali, kako tvrdi, optuženi nisu.

Izvor: N1

  Savić kaže da je problem nastao kada se požalio da ne može da dođe na jedno od ročišta, jer mu taj isti sud osam meseci ne isplaćuje troškove od 3.500 dinara.

"Na kraju sam zaista rekao sudiji da ga molim da te pare budu uplaćene jer neću biti u mogućnosti, neću da finansiram svoja putovanja za potrebe suda. Doživljavam ponovo neprijatno iznenađenje, kaznu od 150.000, bukvalno zato što mi sud duguje nije opravdanje za moj nedolazak", kaže on.

Savić se na odluku žalio Višem sudu, a umesto odgovora po njega je došla policija. Paradoksalno je što je on priveden, ali je ročište odloženo jer ko zna koji put nije došao optuzeni, kaže Savić.

"U tim minutima kad sam išao do kola razmišljao sam da li me neko od mojih studenata i kolega vidi kako me izvode policajci. Tridesetčetiri godine radim kao stalni sudski veštak i profesor na medicinskom i pravnom fakultetu. niti sam doživeo niti želim bilo kome da doživi. Po meni je to čista demonstracija sile i moći", kazao je Savić.

Svako ima pravo da ne dođe na suđenje uz opravdanje, ali dugovanja suda ne mogu odložiti ročište i veštak je tamo morao da se pojavi, smatra advokat Jugoslav Tintor. Iakо smatra da je zakonita, Tintor dodaje da je odluka neoubičajena.

"Imajući u vidu da su obaveze procesnih učesnika definisane procesnim zakonom, i to je jedna stvar potpuno odvojena od regulisanja obaveza suda prema veštaku i pitanje naplate tih obaveza i prema mom mišljenju veštak ne može da uslovljava jednu stvar drugom. Sud se u konkrtetnom slučaju kretao u okviru zakonskih ovlašćenja da naloži provođenje, iako je takva odluka neuobičajena.

Ostaje pitanje zbog čega sudija nije obavestio veštaka da dugovanja ne mogu da budu razlog za izostanak, već je odmah pristupio kažnjavanju i privođenju.

Iz Osnovnog suda u Mladenovcu nismo dobili odgovore na pitanja o ovom slučaju koja su im tokom dana poslata.

Komentara 70

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Fikret

Svi mi ukazujemo na problem tek kad nas gnjave (neduzne),dok druge kolju mi prolazimo cutke,nije nas problem.Jasno je da postoje dupli arsini.Sam sam se uverio da sudovi staju na stranu;lazova,hajduka,askera-neukih I pandura.Odes na pretres jednu izjavu das u resenju presudi ni slova samo Emska depesa.

7 1

doslov

Mislim da je Jugoslavu(advokat) pametnije da je cutao nego sto je dao komentar kakav je dao. Vestak taj posao ne radi da bi bio u sluzbi pravde, kao ni advokat, vec da bi kao strucno lice zaradio novac. Sudija sa druge strane pored same plate iznad svega treba da radi u interesu pravde i zastite drustvenog sistema. U ovom slucaju sudija redovno prima svoju platu, a citajuci tekst i to da stranke u sporu nisu dolazile na rociste mogu da zakljucim da sudija nije sve preduzeo kako bi zastitio pravni sistem i sproveo pravdu u skladu sa zakonom. Kao gnjida, uostalom kao i vecina naseg drustva, udario je na slabu kariku, koja bi trebala da mu pomogne u resavanju sudskog spora...nadam se da vam je svima jasno zasto zivimo kako zivimo i kakvo nam je drustvo danas i kakvo ce nam biti sutra...bez ostrih rezova u svim granama zivota ova drzava vrlo brzo vise nece uopste postojati, pogotovu ne u ovim granicama...ako nas nasi preci gledaju sa neba, mogu samo da placu zasta su ginuli i kakvi su im jadnici naslednici

9 2

Gospodin Друг

Obaveza suda je da se postara za sprovođenje zakona. U ovom slučaju, sudija nije u stanju da u sudnicu dovede zainteresovane strane u procesu. Veštak je tražio da budu poštovana njegova prava, među njima i da mu se plati za usluge. Veštak je tu stručna osoba, koja sudu treba da pruži podršku, a ne da bude kažnjavan. Dužnost veštaka je da se odazove pozivu suda, ali prvo sud mora da se postara da se zakon sprovodi, jer onda ni sudski postupak o kome je ovde reč nema svrhu.

15 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo