Vrhovni sud Hrvatske ukinuo rešenje o izručenju Morine

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo rešenje o izručenju Morine Izvor: Printscreen

Veće Vrhovnog suda ukinulo je rešenje o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine.

Predmet je upućen prvostepenom sudu, dubrovačkom Županijskom sudu, na ponovno odlučivanje, javila je agencija Hina.

Morinu, koji je po poternici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja s kartom takozvane Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rešenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio.

 Vrhovni sud je rešenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio da je taj prvostepeni sud počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka rešenja nerazumljiva jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama.

Vrhovni sud je na internet stanici objavio da je izrečeno prvostepeno rešenja nejasno jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži, iako je Ministarstvo pravde Srbije u molbi kao razloge izručenja navelo kazneno delo za koje tereti okrivljenika.

Hina navodi da je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova navodno od Ismaila Morina primilo zahtev za azil.

Prema pisanju medija, albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.

Izvor: Agencije

Tagovi: ismail morina

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Alan Ford

Dan danas mi nije jasno ko je taj što mu je dozvolio da unese daljinski na stadion. Pa tako je mogao i exploziv da unese. I zašto nadležni ne postavljaju to pitanje ko je bio odgovoran za bezbednost na utakmici!

23 1

Evita

Ista je to ba**a!

21 1

glasač

Realno je da Hrvatska Srbiji ne želi da isporuči nikoga. Ali je realno da ja našem pravosuđu ne bih isporučio ni deset ćevapa da mi ispeku.

58 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo