Vlada donosi koeficijente za obračun oduzete imovine

Proces restitucije od septembra ulazi u novu fazu. Vlada Srbije trebalo bi da donese koeficijente po kojima će se obračunavati vrednost imovine koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a koja ne može da bude vraćena starim vlasnicima.

Izvor: N1

Agencija za restituciju poslala je predlog tih kvota, a konačnu reč daće Vlada Srbije. Tek tada biće poznato koliko će koštati ceo proces.

Dve milijarde evra, toliki je ukupan iznos koji će Srbija dati za proces restutucije. Vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata je u završnoj fazi, ali će Agenciji za restituciju biti potrebno još pet do šest godina da donese sve odluke.

"Pri kraju smo naturalne restitucije, započeli smo postupak obeštećenja, doneli smo preko 600 odluka o pravu na obeštećenje i do kraja godine vlada treba da donese odluku da će doneti koeficijent obeštećenja kako bi se znalo koliki će tačan biti iznos. Mi ćemo do septembra podneti vladi predlog za donošenje koeficijent i očekujemo da će do kraja godine biti isplaćen prvi novac za obeštećenje", navodi direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Do sada je rešeno oko 75.000 zahteva za vraćanjem oduzete imovine, odnosno 61 odsto.

Prema podacima Agencije za restituciju, starim vlasnicima je do sada vraćeno 3.999 poslovnih prostora, 729 stanova i 799 zgrada. Radi se o 5.527 objekata ukupne površine 391.000 kvadratnih metara. Pored toga, vraćeno je i 257 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 4.185 hektara šuma i skoro 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Minimalna vrednost oduzete imovine koja je predmet restitucije procenjena je na 40 milijardi evra. Međutim, tu sumu građani nikada neće videti.

Jedine koje su obeštećene u punom iznosu su verske zajednice. Njima je, po posebnom zakonu iz 2006, vraćeno sve što je moglo da bude vraćeno. Imovina koja nije mogla biti predmet restitucije je ili zamenjena adekvatnom ili obeštećena po tržišnoj ceni. Radi se o više od 90.000 kvadratnih metara objekata i skoro 60.000 hektara zemljišta.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ambrose Bierce

Ljudi, ovo je operacionalizacija predloga Fiskalnog saveta Vladi RS da u budžet za 2018. na ime javnog duga unese iznos od 2 milijarde evra (državne obveznice na ime obeštećenja za oduzetu imovinu sa rokom dospeća do 2030.) Vrednost te iste oduzete imovine nije manja od 30 milijardi evra. Razliku u vrednostima je lako izračunati. Ta ista umovina 8građevinsko i poljoprivredno zemljište) je ili već prodata domaćim i inostranim investitorima ili će biti predmet prodaje u narednih 3-5 godina po cenama višim od današnjih za 30%. Ovako su građani Srbije (zakonski naslednici bivših vlasnika) za preko 30 milijardi evra. PLJAČKA!

18 0

Zenon

Restitucija u Srbiji ne obuhvata građevinsko zemljištem a za poljoprivredno tek oko 10% od ukupno oduzetog posle 1945. Da li ovako nešto zaista može da prođe bez ozbiljnih i naučno zasnovanih reakcija?

13 1

Bo Kotovsky

Uz predpostavku da oduzeta imovina vredna 30 mlrd evr neće biti vraćena u naturalnom obliku, za nju će biti isplaćeno obeštećenje od 2 mlrd evra, odnosno daje vrednost koeficijenta 0.07. To dalje znači da će obeštećenje biti samo 7% od ukupne tržišne vrednosti i da će zakonski naslednici ranijih vlasnika biti opljačkani za 28 mlrd evra. Ova izjava direktora Agencije je probni balon za reakciju zainteresovanog dela javnosti.

15 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo