Vitamin B3 u trudnoći sprečava razvoj urođenih mana

Vitamin B3 u trudnoći sprečava razvoj urođenih mana Izvor: Shutterstock

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utiče na sprečavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba, kao i na sprečavanje višestrukih spontanih pobačaja kod trudnica, pokazalo je novo istraživanje naučnika sa sidnejskog Instituta Viktor Čang.

Oni su ustanovili da je najčešći uzrok višestrukih pobačaja i urođenih mana kod novorođenih beba, među kojima je najviše srčanih, bubrežnih i onih na kičmi, nedostatak nikotinamid-adenin-dinukleotida (NAD), koenzim prisutan u svim živim ćelijama.

Utvrdili su da vitamin B3 može uticati na povećanje broja raznih molekula, uključujući i onu NAD-a.

Institut je objavio da studija, koju je vodila profesorka Seli Danvudi, predstavlja jedno od najvećih australijskih medicinskih otkrića dosad, kao i jedno od najvećih otkrića u istraživanju problema povezanih s trudnoćom.

"Ovo otkriće značajno će uticati na smanjenje broja spontanih pobačaja, kao i razvoja urođenih mana kod fetusa", navodi se u saopštenju Instituta.

Ndostatak nikotinamid-adenin-dinukleotida sprečava pravilan razvoj detetovih organa u majčinoj utrobi. Sinteza NAD-a, koenzima prisutnog u svim živim ćelijama osnovna je za proizvodnju energije, obnovu DNK i komunikaciju među ćelijama.

"Nakon dvanaestogodišnjeg istraživanja naš tim otkrio je da se ovaj problem može rešiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3", kazala je Danvudi.

Direktor Instituta, profesor Robert Grejem kazao je da će se, kao što se za sprečavanje razvoja spine bifide (poremećaja zatvaranja kičmenog kanala) u trudnoći već dugo koristi vitamin B9, od sada ženama koje planiraju da zatrudne prepisivati i redovno uzimanje vitamina B3. On će se preporučivati ženama pre i za vreme trudnoće.

Sledeći korak, najavljuju australijski naučnici, trebao bi biti razvoj dijagnostičkih testiranja kojima će se meriti nivo NAD-a kod pacijentkinja. Na taj način će se lekarima omogućiti da otkriju koje su trudnice podložnije rađanju deteta sa urođenom manom kako bi im se dovoljno rano počele da prepisuju dovoljne doze vitamina B3.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Qeert*

Najbolje prirodno, ali piridoksin i po potrebi , po preporuci ljekara intra muskularno i jektofer - fetus putem placente trosi rezerve iz majcine krvi, a piridokdin u prirodnom obliku je pivski kvasac - i ne moze skoditi bebi ni majci, ako se koristi ispravno - piridoksin je utjece na zdravo formiranja CNS - i "A+D" kapi za bebe cio tok trudnoce takodjer utjecu na zdrav kostani i CNS

4 5

Nutricionista

vitamin A+D kapi se ne primenjuju zbog ozbiljnih interakcija ova dva vitamina, već se trudnicama daje samo vit.D, a vit.A u nerazvijenim zemljama gde je deficit vitamina A uzrok slepila kod dece ( Nepal, afričke zemlje). U Velkoj Britaniji se trudnicama ne preporucuje potrošnja jetre i jetrene pastete zbog mogućeg predoziranja vitaminom A sto može da ima teratogeni efekat.

9 0

bobi

Vitamine crpim iskljucivo iz hrane..

11 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo