Duraković pozvao Vučića na dijalog Bošnjaka i Srba

Duraković pozvao Vučića na dijalog Bošnjaka i Srba Izvor: N1

Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković pozvao je predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da nastave zajedno da rade na međuetničkom dijalogu Bošnjaka i Srba, te da ne naseda na "provokacije" koje plasira Milorad Dodik.

Duraković je tim povodom predložio Deklaraciju o priznavanju, toleranciji i zaštiti kulturnog identiteta i maternjih jezika Bošnjaka i Srba.

"Ovom Deklaracijom pozivamo na priznanje naziva bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka i srpskog jezika kao maternjeg jezika Srba, te pozivamo na njihovu ravnopravnu upotrebu, zaštitu i uključivanje u sistem obrazovanja“, kazao je Duraković.

"Neka ovo bude temelj dijaloga o zaštiti kulturnog identieta, te pozivam predsednika Aleksandra Vučića da ne naseda na provokacije Milorada Dodika i njegove 'memorandume' koji mu samo služe za spas od političkog poraza“, upozorava Duraković.

"Vreme je da zajednički istaknemo spremnost na borbu za očuvanje ćirilice i latinice kao dva pisma koja pripadaju bosanskom i srpskom jeziku, te tražimo od nadležnih institucija potpuno uvažavanje njihove ravnopravnosti, položaja te istorijskog i kulturnog značaja za Bošnjake, Srbe, ali i sve druge građane ove dve zemlje. Posebno pozivamo na osiguranje finansijskih sredstava i svih drugih oblika pomoći za zaštitu bosanskog i srpskog jezika u delovima ove dve zemlje, gde Bošnjaci ili Srbi čine brojno manjinsko stanovništvo. Moramo razmišljati o svemu šta treba preduzeti za zaštitu srpskog jezika na području entiteta Federacija BiH, te zaštitu bosanskog jezika na području entiteta Republika Srpska i na području regije Sandžak u Srbiji“, dodao je Duraković.

"Neka naše razlike budu ono što donosimo kao vrednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje poverenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa na Balkanu. Čuvajući bosanski i srpski jezik, svesni da smo se međusobno dobro razumeli svaki put kada smo istinski hteli razgovarati, mi pokazujemo uvažavanje jednih prema drugima i stvaramo temelje za mirnu i prosperitetnu budućnost", poručio je u svojoj poruci Ćamil Duraković.

Tekst Deklaracije možete preuzeti u prilogu vesti:

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

oujk

Korak po korak...

5 0

Саватије

Да ли он мисли на унутрашњи дијалог?

68 1

Wtf

Gradjani u Bosni inace ne mogu da se sporazumevaju dok se vi ne dogovorite. Politicari su unistili bivsu Jugoslaviju i najodgovorniji su za sva zla koja i dalje postoje u vidu nemastine, mrznje i kulturne i moralne degradacije.

21 58

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo