MB Lučani: Gine se i na putevima, pa nije toliki publicitet

MB Lučani: Gine se i na putevima, pa nije toliki publicitet Izvor: N1

Rukovodstvo i sindikat fabrike “Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana saopštili su, povodom dva požara u toj fabrici, da i pored primene svih tehničkih i organizacionih mera zaštite, tokom proizvodnje mogu nastati akcidenti.

Fabrika ističe da ima najopasniji tehnološki proces proizvodnje, i u svom proizvodnom programu najopasnije materije kao što su nitroceluloza i nitroglicerin. Javnost treba da zna da i pored primene svih tehničkih i organizacionih mera zaštite mogu nastati akcidenti, poručuje se u saopštenju.

Ističe se i da je rukovodstvo fabrike od 2001. do danas u modernizaciju tehnoloških procesa, mera zaštite na radu i zaštite od požara, i poboljšanje uslova rada, uložilo skoro 50 miliona evra, te da je aktuelna Vlada, po prvi put u poslednjih nekoliko decenija, izdvojila 4,4 miliona evra koji se već koriste za modernizaciju tehnologije, uslova rada i bezbednosti zaposlenih na radu.

Rukovodstvo i sindikat fabrike “Milan Blagojević – Namenska" navode i da požar koji se desio 14. jula, u kojem su stradala dva radnika, ispituju tužilac i nadležni državni organi, zbog čega o tome ne mogu da se izjašnjavaju, dok za drugi požar, koji se desio juče, navode da je predviđen tehnološkim postupkom, te da su takvi tehnološki požari u procesu valjanja, po svetskim normama u sličnim tehnologijama, dozvoljeni i do 10 odsto u odnosu na dnevnu proizvodnju.

Dodaje se i da su radnici imali odgovarajuću zaštitnu opremu, ali da je stepen opekotina kod jednog radnika veći od uobičajenih i da će nadležni državni organi to ispitati.

“Smrtni slučajevi se dešavaju na autoputevima, požari su prisutni i u drugim granama industrije, ali nemaju ovoliki publicitet, kao dešavanja u preduzeću 'Milan Blagojević-Namenska'. Molimo sve dobronamerne ljude i političare da ova dešavanja (požari) koji su prisutni u ovoj opasnoj proizvodnji, kao i gubitak dvojice naših kolega ne koriste za političke obračune sa neistomišljenicima”, poručuje se u saopštenju.

Na kraju saopštenja se ocenjuje i da su važeća normativna akta u vezi sa zaštitom od požara očigledno zastarela, i da se u ovom trenutku razvoja tehnologije moraju uvesti novi sistemi i sredstva zaštite od požara.

Trenutno se to detaljno ispituje i ukoliko se dobiju dobri rezultati, primeniće se nova sredstva radi zaštite radnika, uz prethodno pribavljanje neophodnih saglasnosti od nadležnih institucija, poručuju iz fabrike "Milan Blagojević – Namenska".

Povređeni radnici stabilno

Radnici povređeni u požaru u fabrici namenske industrije "Milan Blagojević" iz Lučana su "stabilnog zdravstvenog stanja s dobrim prognozama", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi Z.B. (40) ima srednje teške opekotine i narednih dana biće procenjeno da li će biti potrebno njegovo dalje operativno hirurško lečenje ili samo previjanje, dok M.K. (30) ima lake opekotine.

Požar u kojem su radnici povređeni dogodio se juče. To je bio drugi požar u toj fabrici u poslednjih mesec dana.

Povređene radnike koji se leče na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, posetio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, u pratnji zastupnika načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnika Uglješe Jovičića i zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika Miroslava Vukosavljevića.

Komentara 44

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Ucestale nesrece u namenskoj industriji , vojnim fabrikama i skladistima municije su posledica nemara koji moze imati i politicku pozadinu!

6 1

Лучанац

Која заштитна опрема? Кога ови лажу??? Та прича може да прође у јавности која не зна право стање и сви морају да ћуте јер се плаше отказа! И наравно да би Господин Радош и држава заштитила своја дупета, опет је крив љуски фактор!!! Колико Вам вреди један живот??? 70 000, 00 за колико раде ти јадни људи!!!

18 2

pera

sram vas bilo imate li decu, imao je samo 26 godina , mozete li da spavate poltroni Radoševi. SAUČEŠĆE PORODICAMA.

22 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo