Pametni prtljag - od punjenja telefona do GPS sistema

Pametni prtljag - od punjenja telefona do GPS sistema Izvor: REUTERS/Punit Paranjpe

U predvorjima aerodroma i na terminalima umesto skromnog kofera počeo je da se pojavljuje "pametni prtljag", opremljen digitalnom tehnologijom. Raspon funkcija je veliki - od mogućnosti punjenja mobilnog telefona do GPS sistema.

Na primer, berlinski start-up Horizon Studies prodaje prtljag koji se povezuje na pametni telefon putem Bluetootha. Tako će se, u slučaju da udaljenost između kovčega i pametnog telefona bude veća od 30 metara, oglasiti alarm.

"Naš cilj je učiniti putovanje komotnijim i bezbrižnim", kaže osnivač Stefan Holvi.

I druge kompanije pokušavaju da uvedu što više digitalne tehnologije kod korišćenja prtljaga.

Američka kompanija BlueSmart nudi kovčeg koji se sam zaključava kada je na određenoj udaljenosti od vlasnika. Takođe ima ugrađen sistem za merenje težine.

Kompanija Planet Traveler nudi "internetski opremljen kofer". Nazvan Space Case 1, on se može otvarati i zatvarati uz korišćenje biometrijskog otiska prsta. Ima takođe ugrađen Bluetoothov spiker za puštanje muzike ili telefonskih poziva te aplikaciju koja služi kao servis za pomoć koji, na primer, obaveštava o otvaranju izlaza na aerodromima.

Kofer Geotrakr, čiji proizvođač je Samsonite, najveći svetski brand za prtljag, upotpunjuje funkciju praćenja brzinomerom koji omogućuje koferu da prepozna kada je u toku let te da se isključi kako ne bi ometao elektroniku aviona. Ovaj kofer dostupan je samo na tržištu SAD, dok za ostale kupce kompanija nudi kofer s funkcijom praćenja i alarmom za udaljenost koji rade preko Bluetootha.

Ove jeseni će Delsey, drugi najveći svetski proizvođač kofera, staviti na tržište "pametni kofer" koji će preko aplikacije pokazivati vlasniku da je dospeo na traku za prtljag.

Ostaje pitanje koliko će se doista koristiti sve ove funkcije, kao i koliko će trajati baterije na prtljagu, koliko će on težiti i koliko će mesta ostati za sadržaj prtljaga. Neki su stručnjaci skloni mišljenju da će "pametni prtljag" više biti stvar pomodarstva, a da će se zapravo retko koristiti.

Tagovi: prtljag

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mukica

Hoće li neko da napravi kofere koji se sami kreću?Na primer,ja idem,a koferi u koloni kao pačići zuje zamnom.

0 0

Voja

Stari android telefon sa softverom za pracenje ostavite ukljucen koferu i putem sms-a uvek znate gde je. Mozda nije po pravilima ali se do sada niko nije bunio :)

5 3

Pera II

Prvi koji bi kupio! Broj puta kada sam pomislio da sam se rastao sa koferom je prevelik da se ne bih rado poštedeo takvih stvari ubuduće sa ovakvim koferom

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo