Šta je Dan ekološkog duga i zašto zabrinjava što je poranio

Šta je Dan ekološkog duga i zašto zabrinjava što je poranio Izvor: REUTERS/NASA

Dan ekološkog duga ove godine dolazi već 2. avgusta, najranije otkako se vrše merenja, saopštila je Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Dan ekološkog duga označava datum kada godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini. 

Taj datum se pomerio sa kraja septembra (merenja iz 1997. godine) na 2. avgust ove godine i stigao najranije otkako je svet prvi put ušao u ekološki dug početkom 1970-ih. To znači da čovečanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što se ekosistemi regenerišu, navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se ističe i da na globalnom nivou troškovi prekomernog ekološkog trošenja postaju sve vidljiviji širom sveta, u vidu nestajanja šuma, suša, oskudice vode, erozije tla, gubitka biološke raznovrsnosti i nakupljanja ugljen-dioksida u atmosferi. 

Prema izveštaju WWF o stanju planete, objavljenom u oktobru prošle godine, sve zemlje u regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci GFN-a o ekološkom otisku, mereni u globalnim hektarima (ghe) što je jedinica za merenje ljudskih zahteva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da im udovolji (biokapacitet).

Prema najnovijim podacima, Srbija troši resurse 1,82 planete. Njen ekološki otisak čine ugljen-dioksid (1,76 gha), obradive površine (0,75 gha), šumski proizvodi (0,48 gha), ribarstvo (0,03 gha), naseljena područja (0,06 gha) i pašnjaci (0,02 gha). Biokapacitet po stanovniku iznosi 1,58 gha, a ekološki otisak je 3,1 gha. 

WWF u saopštenju navodi da bi, na globalnom nivou, pomeranjem Dana ekološkog duga za 4,5 dana unazad, Zemlja do 2050. godine mogla da se vrati u okvire biokapaciteta jedne planete. 

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mix

ja mislim da ni autor teksta ne razume sta je napisao!

6 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo