Ko Ana oko Kragujevca

Ko Ana oko Kragujevca Izvor: N1/Bogdan Mijović

Titova SFRJ je bila zemlja u kojoj su živeli - kako je to tada opisivano - radnici, seljaci i poštena inteligencija. Današnja Srbija je zemlja u kojoj žive radnici, seljaci i najpoštenija inteligencija u istoriji poštenih inteligencija.

Radnici uglavnom štrajkuju, seljaci uglavnom sede ispred prodavnice i piju pivo, dok najpoštenija inteligencija u istoriji poštenih inteligencija uglavnom sedi u televizoru i permenentno ponavlja: “Mi smo neviđeno pošteni, a pritom izuzetno inteligentni”.

-Ja sam pošten i inteligentan! Tačnije, ne zna se da l' sam više pošten ili više inteligentan! Zapravo, kod mene se vodi unutrašnji dijalog: da 'l sam veća poštenjačina ili veća inteligencija! – objasni tako često vođa nevladine organizacije “Najpoštenija inteligencija” kad god ga zatekneš u televizoru, njegovom prirodnom staništu.

Ipak, nigde na svetu ne postoji idealna država, pa se pokazalo da u Srbiji sem radnika, seljaka i najpoštenije inteligencije, žive i novinari, nepoštena inteligencija.

-J... im ja mater – kaže vođa nevladine organizacije “Najpoštenija inteligencija”, koji, ko što se može primetiti, ima majčinsku brigu prema novinarima.

Novinari ponekad pokvare idilu između radnika, seljaka i najpoštenije inteligencije u istoriji poštene inteligencije, jerbo imaju tu neobičnu osobinu da postavljaju pitanja.

Zbog stalnog prisustva novinara pronađeno je solomonsko rešenje: novinarima je zabranjeno da postavljaju pitanja, jer ne moraju novinari baš sve da znaju.

-Ne znamo ni mi šta smo se tačno dogovorili, zato što su predstavnici Fijata sve vreme pregovora pričali na italijanskom. Mi ne znamo italijanski, ali znamo da smo se dogovorili! - objasnila je, recimo, Ana Brnabić razlog zašto novinari nema da postavljaju pitanja na konferenciji za novinare.

-Kako onda znate da ste se dogovorili? - pitali su ipak novinari, prijatelji logike.

-Pa iz neverbalne komunikacije. U jednom trenutku pregovarači iz Torina su ustali i napustili salu sa uzdignutim srednjim prstom uvis, što u svim svetskim kulturama znači da su pregovori uspešno završeni! I da su oni iznervirani! I da su oni pristali na sve naše zahteve na srpskom - objasnila je Ana Brnabić, koja je danima obigravala oko Fijata ko kiša oko Kragujevca, i na kraju je pronađen kompromis: radnici će dobiti uvećanje tri odsto do novembra, onda će im u decembru biti oduzeto četiri odsto, ali će im zato u aprilu biti dodato dva odsto, a već od maja će kompletan lični dohodak biti isplaćivan u devizama, i to u italijanskim lirama.

-Odlučili smo da platu vežemo za talijansku liru. Onda nema da nas boli glava zbog inflacije. To je velika pobeda! – objasnio je šef sindikata Fijata suštinu radničkog trijumfa zbog kog srpski numizmatičari zadovoljno trljaju ruke.

Epizoda “Ko Ana oko Kragujevca” počela je kada se jedne večeri u Fijatu pojavila premijerka glavom i bradom, te provela dva sata iza zatvorenih vrata sa štrajkačkim odborom sastavljenim od skupine poznatih kragujevačkih autovanih automehaničara kojima je u međuvremenu puk'o privatni biznis.

Da bi razgalila atmosferu, premijerka je najpre okrenula na šalu.

-Je l' znate onaj aušvic... Pardon, još sam pod utiskom naslovne strane NIN-a! Je l' znate onaj vic: bili Kragujevčanin i Italijan... I ne znam šta je u međuvremenu bilo, ali je na kraju Kragujevčanin nadmudrio Italijana! - objasnila je premijerka suštinu svog dolaska mečki na rupu, ali pošto u Kragujevcu ne proizvode mercedes, popularnu mečku, to je više ličilo kao dolazak na rupu fijatu 500 L.

Onda je šef sindikata rekao da su svi oni, kao majstori za automobile, oduševljeni što se premijerka autovala.

-Svi treba da se autujemo! Što više ljudi se autuje, to će auto industrija da cveta i procveta! - rekao je šef sindikata Fijata, autovani automehaničar.

Onda se premijerka raspitivala zašto se fijat 500 L zove baš fijat 500 L.

-Zašto se, recimo, ne zove fijat 500 LGBT? - pitala je Ana Brnabić.

-To je odlična ideja? - upisao je odmah šef sindikata Fijata među radničke zahteve pod broj jedan da se fijat 500 L preimenije u fijat 500 LGBT, jer će onda Srbija biti prva zemlja u svetu u kojoj će se proizvoditi autovani model fijata.

-I kada počnu pregovori sa Talijanima, vi ništa ne pričajte, samo vičite: “Prego sinjori, prego sinjora!” - objasnila je premijerka štrajkačkom odboru autovanih mehaničara suštinu uspešnih pregovora na italijanskom.

Pregovori su izgleda i nastali od italijanske reči prego, pa su naši predstavnici sledećih pet dana stalno vikali “prego”, dok su Italijani malo, malo, ustajali, isturali srednji prst, i vikali: “Ciao!”

I onda su danima PREGOvarali u Vladi Srbije, ali pošto ovi iz Fijata nisu pristajali ni na šta, sem da se plate od maja isplaćuju u italijanskim lirama, fingirali su razgovore tako što su u trenucima kada su u salu ulazili kamermani, razmenjivali recepte za lazanje i kaprićozu na tečnom italijanskom.

-Izgleda da radnici traže da svaki dan jedu lazanje! A petkom kaprićozu! - zaključili su kamermani koji su po nekoliko minuta prisustvovali teškim pregovorima.

Naposletku su se svi pojavili pred novinarima srećni i zadovoljni.

-Dakle, uspeli smo! Plate će biti u lirama, kaprićoza petkom, lazanje ostalim danima... A najvažnije što smo dogovorili da iznad ulaza u fabriku Fijat piše: “Predsednik Vučić oslobađa, SNS macht frei” - rekla je premijerka, dok su radnici pevali: “Druže Tito kupiću ti fiću, a mercedes Ani Brnabiću”.

Predsednik nevladine organizacije “Najpoštenija inteligencija” bio je zadovoljan rezultatom.

-Meni će u znak zahvalnosti da kupe fijat 500 L, a Ani merdžu! Pa nijedna vlast do sada nije uspela da izboksuje plate u devizama! - objanio je on sedeći u televizoru, svom prirodnom staništu.

Tagovi: kolumna , Fijat , Ana Brnabić

Komentara 62

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SrceRukeLopata

ja stvarno ne vidim nista smesno i/ili zanimljivo u ovom sto ovaj covek pise. voleo bih da vidim, al ne vredi. i imam vrlo nisko misljenje o dometima satire/kritike/talenta/sta god ovog coveka. sta, kao: 'bila jednom jedna kobila. zapravo koliba. u stvari, kobila koja je zivela u kolibi. ' i onda hahaha, hihihi ?????!!!!!!!!!!!! alo, ljudi! molim da mi se objavi komentar. ne ponizavam, ne vredjam, samo mislim da covek NIJE SMESAN.

134 120

Ulan Bator

stvar ukusa. Jel vam je smesan Kesic? Drzavni posao? Ako jesu, onda ima nade za vas.

7 0

Мики

Да би ти било смешно мораш да будеш ИНТЕЛИГЕНТАН! А сендвичи суше мозак.

89 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo