Uništeno 18.000 komada zaplenjenog i predatog naoružanja

Uništeno 18.000 komada zaplenjenog i predatog naoružanja Izvor: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova uništilo je 18.000 komada malokalibarskog i lakog naoružanja koje je policija zaplenila ili je predato tokom procesa legalizacije u ranijem periodu, saopšteno je danas.

"Danas uništavamo više od 18.000 komada pištolja, pušaka, automatskih pušaka i mitraljeza. Preciznije 7.448 pištolja, 589 revolvera, 1.723 puške, 3.040 sačmarice, 916 automatskih pušaka i 66 mitraljeza, startnog oružja, vazdušnog i drugog oružja, mehanizama za bravljenje", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u Centru za reciklažu u Železniku.

Stefanović je istakao da ministarstvo, u saradnji sa UNDP-om i SEESAC-om, tu aktivnost sprovodi kako bi Srbija bila bezbednija i kako bi se ilegalno oružje sklonilo sa ulica.

On je podsetio da je u toku novi proces legalizacije i pozvao građane koji imaju ilegalno oružje da ga donesu u najbližu policijsku stanicu i da ga predaju.

"Ovo je trenutak u kome građani, bez krivične odgovornosti, u toku trajanja legalizacije, mogu da donesu oružje u policiju i da se reše tog tereta", rekao je Stefanović i upozorio da su inače za posedovanje ilegalnog oružja predviđene kazne i do 12 godina zatvora.

Stefanović je svim međunarodnim partnerima zahvalio na podršci i finansijskoj pomoći, izrazivši nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da takve akcije pomažu da Srbija bude bezebednije mesto i da će EU nastaviti da pruža podršku, jer je njen cilj da Evropa kao kontinent bude bezbednije mesto.

Benedikt je zahvalio ministru Stefanoviću i pripadnicima Ministarstva na svemu što preduzimaju da Srbija bude bezbednija.

Koordinator UNDP-a u Srbiji Karla Herši istakla je da održiv razvoj nije moguć bez mira i dodala da je ta akcija deo šire agende čiji je cilj bolja i veća bezbednost.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Enigma

Kvalitetno gvožđe

1 0

Pendula

U gradu u kome zivim ima jos likova koji nose ilegalno oruzje i koji masu sa njim po kaficima...

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo