Potvrda Vrhovnog suda: Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji

Potvrda Vrhovnog suda: Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji Izvor: Shutterstock

Ruski vrhovni sud podržao je zabranu Jehovinih svedoka, odbacivši žalbu te verske grupe na raniju odluku Vrhovnog suda.

Apelacioni sud je podržao zabranu koju je u aprilu izdao Vrhovni sud Rusije, da se ta hrišćanska verska zajednica u zemlji označi kao "ekstremistička" grupa.

Odbacivanjem žalbe ove verske grupe, dozvoljava se Rusiji da zatvori njihovih 395 ispostava i da zapleni njihovu imovinu. Grupa navodi da ima 170.000 članova te verske zajednice u Rusiji.

Portparol Jehovinih svedoka David Semonian rekao je u saopštenju da je vrlo zabrinjavajuće da uprkos ogromnoj količini dokaza koji dokazuju suprotno "moćni elementi unutar Rusije nastavljaju da nazivaju tu organizaciju ekstremističkom". 

Advokat grupe Viktor Ženkov rekao je da će biti podneta žalba Evropskom sudu za ljudska prava, javila je novinska agencija Interfaks.

Jehovini svedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gde je zabranjena distribucija njihove literature za koju se smatra da krši zakon protiv ekstremizma.


Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Pravda

Pametno

3 10

Luk Skajvoker

Strasno. Kome smetaju Jehovini svedoci? Religija k'o religija. Meni licno glupo, ali postujem svaciji izbor. Ovo je potpuno ugrozavanje slobode izbora veroispovesti. Rusija ide totalno pogresnim putem, u obicnu diktaturu.

74 77

Александар Џунић

Домаћини.

52 19

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo