Brnabić: EU je strateški put, ali potrebne i veze s Rusijom

Brnabić: EU je strateški put, ali potrebne i veze s Rusijom Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je strateški put zemlje bez sumnje Evropska unija, ali da Srbija u ovom trenutku nije članica EU i da bi bilo nerazumno i neracionalno da nema jake prijateljske i ekonomske odnose sa Rusijom.

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije, povodom reakcija posle intervjua američkoj agenciji Blumberg, u kojem je prenet njen stav da bi Srbija između Rusije i EU izabrala EU, rekla da "Blumberg nije preneo njenu izjavu, već tumačenje njene izjave".

"Naš strateški put je bez daljnjeg EU. Isto tako mi imamo jake i tradicionalne prijateljske i ekonomske veze sa ruskim narodom. Rusija je veliko tržište. Mi u ovom trenutku nismo članica EU i bilo bilo bi nerazumno i naracionalano da nemamo ovakve odnose kakve imamo sa Rusijom", kazala je Brnabić.

Ona je dodala da misli da Srbija ne bi trebalo da bira između EU i Rusije i da u međunarodnim krugovima niko ne tera Srbiju da bira.

Nije hendikep što nemam partiju iza sebe

Premijerka je, odgovarajući na pitanje da li oseća kao hendikep to što iza nje ne stoji nijedna politička partija, odgovorila da se ne oseća tako i navela da Vlada radi kao tim.

Verujem da ću izdržati pun mandat, rekla je Ana Brnabić.

"Sa njima sam radila 10 meseci, imala sam fantastičnu podršku od kada sam predložena za mandatarku, veliku podršku sam imala u pripremi ekspozea i rasprave u Skupštini. Nije mi teško da održavam dispciplinu koju je napravio Vučić", rekla je Brnabićeva.

Imam poštovanje prema ministrima, oni imaju poštovanje prema meni, kaže premijerka.

Govoreći o komunikaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Brnabićeva je rekla da nije u dnevnom kontaktu sa njim, ali da se konsultuju kad god smatra da je to potrebno.

Odgovarajući na opasku da bi kritičari postavili pitanje njene samostalnosti u donošenju odluka kada bi se svakog dana čula sa Vučićem, premijerka je rekla da bi "oni postavili pitanje moje samostalnosti šta god da kažem".

Prema njenim rečima, odlična saradnja premijera i predsednika je jačina Srbije.

"Vlada ne treba toga da se stidi. Deluje kao da bi najbolje bilo da se predsednik i premijer ne vole i da ne pričaju. Naravno da ću kao nova predsednica Vlade da se konsultujem, i kao ministarka državne uprave sam se konsultovala sa prethodnom ministarkom", navela je Brnabićeva.

Premijerka smatra da je najvažnije da Vlada radi i ujutru i uveče i vikendom.

Govoreći o poslednjim slučajevima porodičnog nasilja i ubistvima u centrima za socijlani rad, Brnabić je rekla da će se raditi na boljoj koordinaciji svih službi koje se bave ovom problematikom i da će se Vlada time ozbiljno pozabaviti. 

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoki

Vučić u drugom obliku. Strategija Srbije - nema plana ni strategije. A "veze sa Rusijom" su razni dilovi za odlivanje novca na privatne račune. I to se ne dira, ni po koju cenu.

5 2

"Strateški put"?

"Brnabić: EU je strateški put, ali potrebne i veze s Rusijom" ... - "strateški put Srbije"? - Pa, u Srbiji je odavno postojala tradicija razmatranja strategija: sede ljudi za kafanskim stolom sa kariranim čaršavom i diskutuju o STRTEGIJAMA SRBIJE... ": o najboljoj njenoj vrijanti... a praktična aktivnost se ne pominje.

6 0

bljak

obrnuto- ka Rusiji- strateski put! (vec imamo potpisan sporazum o strateskom partnerstvu!) a potrebne veze i sa EU!

20 14

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo