Kome u prosveti slede otpremnine i kolike?

Sindikati i predstavnici Ministarstva prosvete razgovarali su o viškovima i otpremninama. Iako tek nešto više od 350 zaposlenih u prosveti ispunjava uslove za odlazak, ministarstvo ne odustaje od projektovanih 1.200.

Izvor: N1info

Nakon oprečnih informacija koliko zaista ljudi u obrazovanju ispunjava uslove da iz sistema ode uz otpremninu, o viškovima u prosveti za istim stolom danas su razgovarali sindikalci i resorni ministar. Vlada ostaje pri stavu da iz budžeta odvoji oko 1,6 milijardi dinara za socijalni program. Pitanje je ko će i koliko pojedinačno novca za odlazak i dobiti?

Sabirali su i oduzimali, pa zaključili - u ovom trenutku 354 prosvetara može da aplicira za otpremnine, koliko ih je ukupno potpuni tehnološki višak. Ta brojka neće biti konačna sve do jeseni, stoga resorni ministar Mladen Šarčević ponavlja da u budžetu za 2017. ostaje kako je i predviđeno – 1.200 otpremnina za zaposlene u školstvu.

“Projekciju Međunаrodnog monetаrnog fondа o višku broju zаposlenih u prosveti sveli smo nа rаzumnu meru. Ali, morаmo biti svesni dа se određen broj rаdnih mestа prikrivа i dа imаmo nekontrolisаno zаpošljаvаnje nа osnovu ugovorа nа određeno vreme. Novi obrаzovni profili zаhtevаju novа rаdnа mestа, dok će profili zа koje učenici nisu zаinteresovаni prestаti dа postoje, а sаmim tim i rаdne pozicije", naveo je on.

Istu tu projekciju Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj je u srpskom školstvu višak oko 10.000 ljudi, u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) nazivaju "sramotnom računicom". Vlast podsećaju da je u sistemu oko 107.000 ljudi.

"Dođe MMF i dođe Svetska banka i kaže ovako: 850.000 đaka, podelimo sa 30, to je trideset po odeljenju i onda vidimo koliko imamo u sistemu i koliko imamo viška... I to tako uradi MMF i Svetska banka! Što to tako ne urade u svojim zemljama”, upitala je predsednica USPRS-a Jasna Janković.

Ipak, kome slede otpremnine i kolike? Kriterijumi su ustanovljeni ukrštanjem dva zakona: o radu i maksimalnom broju zaposlenih. A prema dogovoru, godina radnog staža u školstvu, državu će koštati 200 evra.

"Otpremnine u prosveti biće ponuđene onima koji su 100 odsto tehnološki višak. Drugim rečima, moći će da se za njih prijave samo i isključivo oni koji više nemaju ni jedan čas ukoliko su nastavnici, a radili su u školi, odnosno nemaju svoje norme ako su u pitanju tetkice i domari. Od šest prosečnih zarada u prosveti do 8.000 evra - to je neki raspon u kome će se kretati otpremnine”, objasnila je Janković.

Na sastanku sa Šarčevićem imali su još jedan zahtev - da se predsednici prosvetnih sindikata ne boduju na listama za tehnološke viškove. Odgovor ministra glasi - samo ako je u skladu sa zakonom. Zahtevaju i povećanje plata, jer je kažu njihova 17 odsto ispod republičkog proseka.

Sve probleme stavili su na papir i pismo poslali na dve adrese - predsedniku države i predsednici Vlade - sa zahtevom da i sa njima sednu za sto, iako je, kažu, do danas pismo ostalo bez odgovora.

Vladu smatraju najodgovornijom, pa bi sa premijerkom, imali dosta tema: od viškova, do neispunjenih obećanja, kao što je neispunjen ostao i u Vladi potpisan Sporazum iz 2015. godine.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Наставник

Зашто су просветни радници са Косова и Метохије изузети из овог програма? Позната је чињеница да су многе наше школе на Косову и Метохији, након 1999, укинуте од стране нашег ресорног министарства, зато што мена ученика. Тако се и постаје технолошки вишак, зар не? Више пута сам конкурисао за посао у више школа, али су ми рекли да се прво запошљава технолошки вишак, а ја то нисам!!! Немам где да радим, нисам технолошки вишак, а немам право ни по овој основи. Чему маћехински однос према нама?

1 0

uciteljica

Imam 8 godina radnog staza. Ako me neko razume, ne zelim otpremninu, sta cu da radim sa tih 1000e? Hocu da mi ponudite posao, a ne da zaposljavate radnike na odredjeno tamo gde moze da se izvrsi preuzimanje. Nadam se da se ove otpremnine nece prisilno davati svima koji su ostali bez ijednog casa. Kazu da tehnoloski viskovi odbijaju posao, to nije istina, gde su vam dokazi za to? Meni za dve godine kolko sam nerasporedjena nije ponudjen nijedan posao, a rado bih prihvatila da idem da radim.

2 3

domicilna nistarija

Ona kaze 6 prosecnih plata do 8000E, a on kaze 200E po godini. Takodje, ministar kaze da se broj radnih mesta prikriva, i imaju nekontrolisano zaposljavanje na ugovore. Na snazi je zabrana zaposljavanja i nije mogao neko tek tako da zaposljava vase botove na ugovore. NEKO JE MORAO TO DA ODOBRI. Moraju i sredstva da se odobre, a to koliko mi je poznato radi trezor. Postojala je zvanicna lista tehnoloskih viskova I SLOBODNIH RADNIH MESTA. Logicno, to ste sklonili sa sajta jer se tu jasno videlo o cemu se radi. Zna se u svakoj skoli KO je na ugovor. Dakle, sindikati cute jer im je ocigledno dobro, dok u skole "neko" zaposljava. Taj neko je ministarstvo, skolska uprava, lokalna samouprava...

48 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo