Upravni sud uvažio tužbu bivšeg sudije Vladimira Vučinića

Upravni sud uvažio tužbu bivšeg sudije Vladimira Vučinića Izvor: N1
(arhiva)

Upravni Sud uvažio je tužbu nekadašnjeg sudije Vladimira Vučinića i poništio rešenje Visokog saveta sudstva kojim mu je izrečena javna opomena i postupak vratio na ponovno odlučivanje.

Rasprava pred tim sudom održana je 17. maja, a dva dana kasnije sud je poništio ranije doneto rešenje.

Po zakonu o upravnim sporovima, odluka je obavezujuća, što znači da bi disciplinski organi Visokog saveta sudstva morali da zakažu novu sednicu u novom sazivu na kojoj će ponovo razmotriti sve dokaze i informacije i doneti novu odluku.

Međutim, postupak se ponavlja samo u delu za koji je Vulinić prvobitno oglašen odgovornim, a koji se odnosi na tekst u dnevnom listu Politika od 13. decembra 2015. godine za koji je dao izjavu.

 VSS je 24. juna 2015. Vučinića oglasio odgovornim za disciplinski prekršaj "davanje komentara o sudskim odlukama, postupcima ili predmetima, u sredstvima javnog informisanja na način suprotan zakonu i Sudskom poslovniku".

Nekadašnji sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić, koji je doneo odluku da se vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš, tražio je poništavanje te mere, jer je "želeo da očuva dostojanstvo sudijske profesije i pravo na slobodu izražavanja", objašnjavajući da "nije komentarisao sudsku odluku, već pojašnjavao proceduru", kao i da je to učinio u javnom interesu jer je to bila njegova dužnost.

Vučinić je u međuvremenu napustio sud i prešao u advokaturu zbog, kako je rekao, pritisaka koje je trpeo.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Teško Bez N1

Časnih sudija i te kako ima. Ali nema dovoljno časnih političara da njihov rad vrednuju

105 3

Neša

Jedan od retko časnih, ako ne i najbolji sudija u Srbiji. Podrška za gospodina Vučinića.

81 1

vučićeva vremena

Da li je moguce da u Srbiji ima casnih i postenih sudija!?

65 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo