Radnici Fijata nastavljaju štrajk uprkos najavi otkaza

Radnici Fijata nastavljaju štrajk uprkos najavi otkaza Izvor: N1

Štrajkači prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija odlučili su velikom većinom glasova da nastave protest, a za sutra je najavljena protestna šetnja od fabrike do zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da će u utorak na protest izaći druga smena dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mestima, dok će u sredu, 19. jula biti održan veliki skup štrajkača uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i građanima da im se pridruže.

Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo ni pregovora ni sastanaka štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se, kako se izrazio, jedino oglašavao ministar privrede Goran Knežević.

"Izgleda da pregovara samo manjinski sa većinskim akcionarom, bez štrajkačkog odbora", rekao je Marković i precizirao da će se štrajkači sutra okupiti u 10.00 ispred fabrike i da će u 10.30 krenuti ka Skupštini grada Kragujevca, dok će u sredu u 11.00 biti održan protest na trgu kod gradske skupštine.

On je dodao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću poruku kompanije Fijat da će sutra bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika.

Marković je rekao da je ta poruka preneta štrajkačima u obe smene i da je posle toga doneta odluka o nastavku štrajka.

Predsednik i premijerka apeluju na radnike Fijata

Izvor: Tanjug

Molba radnicima Kragujevca da prekinu štrajk stiže i iz Vašingtona od predsednika Aleksandra Vučića.

“Ja eto molim sve da prosto imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima. Ne samo po Fijat, ne samo po radnike Fijata, već i po Kragujevac i po celu zemlju. Jer danas kada govorimo o lojalnosti radnika kompanijama ovde (u SAD), što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: 'A Kragujevac?'”, rekao je Vučić.

I premijerka Ana Brnabić još jednom ih je pozvala da umesto da štrajkuju, pregovaraju.

Ona kaže da Vlada Srbije stoji iza radničkih zahteva ali da ne može da garantuje procenat povećanja plate.

Nije joj jasno zašto se na poziv da prekinu štrajk i počnu pregovore radnici ne odazivaju.

Knežević: Radnici o platama da pregovaraju sa Fijatom

Goran Knežević Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Poruka radnicima Fijata da što pre sednu za pregovarački sto stiže i od ministra privrede Gorana Kneževića koji tvrdi da ima garancije da će deo zahteva radnika biti ispunjen, a da o onom najvažnijem - povećanju plata, moraju da pregovaraju direktno sa poslodavcima.

“Ne možemo mi ništa da nudimo. Mi želimo samo da prezentujemo dobre usluge i da ih dovedemo za sto. Imamo već garancije da jedan deo njihovih zahteva može veoma lako da se usvoji. Oko onog materijalnog dela moraju da sednu sa rukovodstvom Fijata i da razgovaraju. Vreme nam jako curi, imamo velike štete”, poručio je Knežević.

Apel radnicima da prekinu štrajk stiže i od ministra rada Zorana Đorđevića. “Treba da pokažu ljubav prema Srbiji i odgovornosti prema građanima koji zavise od njihovog rada. Da prekinu štrajk”, poručio je on.

Opozicija krivi Vladu za krizu u Fijatu

goran ćirić Izvor: N1

Za tu štetu je kriva Vlada, a ne radnici, odmah optužuje opozcija i tako Fijat postaje tema političkih obračuna. U Demokratskoj stranci, čija Vlada je dovela Fijat u Kragujevac, optužuju nalsednike u Nemanjinoj 11, da će oni biti jedini krivci ako ono što su zvali "posao decenije" propadne.

“Iza toga postoje dubinski razlozi upravo zbog te nespremnosti da se rešavaju problemi koji su se gomilali godinama. To je pitanje plasmana, ruskog tržišta, pitanje infrastrukture, i verovatno neispunjavanja tih uslova koji su preuzeti tim ugovorom”, smatra Goran Ćirić iz DS-a.

Srđan Nogo iz Dveri smatra da ekonomska politika ne bi trebalo da se oslanja na strane investitore. “Potpuno promašena ekonomska politika koja se vodila u zadnjih 17 godina, a kulminirala je u pet godina vlasti Srpske napredne stranke - a to je investiranje u strane investitore”, rekao je on.

Đorđe Milićević iz SPS smatra da su primedbe opozicije “kritika zarad kritike”. “Da bi se došlo do nekih jeftinih političkih poena uz demagogiju i populizam. Ono što je evidentno jeste da ekonomska stabilnost i politička stabilnost Srbiju čine najprivlačnijom investicionom destinacijom u ovom delu Evrope”, poručuje on.

Ekonomisti smatraju da je politika subvencija pogrešna

Nikola Altipamarkov, Peđa Mitrović Izvor: N1

Srbija ipak već 11 godina plaća stranim investitorima da bi ovde investirali. Samo u poslednje dve za te namene dala je 860 miliona evra, a da bilo kakve procene efekata nema, podseća član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

“Srbija kao i dobar deo zemalja u regionu već duži niz godina ima tu negativnu praksu, negativnu konkurenciju da se utrkuju, ne po poslovnom ambijentu, ne po reformama, već ko će kome koliko da plati po svakom zaposlenom”, ističe on.

Od takve politike treba odustati, smatra ekonomista Peđa Mitrović i poručuje da se treba okrenuti poboljšanju privrednog ambijenta.

“Taj pristup je održiviji od ovog subvencionisanja, jer kad investitiru istekne subvenicja on neće stati na noge nego će pregoavrati o novim subvencijama”, ističe on.

Koliko je ukupno subvencija Fijat dobio - o tome se samo spekuliše jer ugovor nikada nije objavljen. Kao što se spekuliše i o tome da najveći srpski izvoznik uveliko planira da napusti Srbiju.

Ministar Knežević kaže da nema tu informaciju. “Ugovor traje do 2018. godine. Sadašnji predsednik je krenuo sa nekim razgovorima. Očekujem pozitivan ishod”, kaže on.

A u slučaju negativnog ishoda, u negativne posledice po srpsku ekonomiju niko ne sumnja.

Izvor: N1info

Tagovi: Fijat , štrajk , Ana Brnabić

Komentara 54

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Eee srbijo

Jel postoji u ovoj srbiji jos neka firma sem fijata,zelezare i rudnika bor

2 1

Gana

Pa"Gorenje" .

1 0

Тоза тхе Р.И.П.

Ja prosto ne znam koga se više stidim: predsednika, premijerke ili ministara?

130 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo