Utvrđeni propusti u novobeogradskom Centru za socijalni rad

Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da još nije gotov izveštaj inspekcijskog nadzora rada Centra socijalne zaštite u Rakovici, gde su ubijeni žena i dete, ali da će, ukoliko je bilo propusta, odgovorni biti procesuirani kao u slučaju Centra na Novom Beogradu, gde su propusti utvrđeni.

Izvor: N1

Đorđević je na konferenciji za novinare posle sastanka sa direktorima centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata u oblasti socijalne zaštite, rekao da je izveštaj za novobeogradski Centar već prosleđen tužiocu, a da će pošto budu oba gotova, rezultati biti objavljeni i, u odnosu na stav tužioca, biti određene i mere.

Komisija Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja konstatovala je propuste u radu novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad ispred koga je pre desetak dana ubijena L.O. i naložila direktoru tog centra da preduzme mere za utvrđivanje konkretne odgovornosti, rečeno je agenciji Beta.

Nadzorom nad stručnim radom novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Komisija je konstatovala određene propuste u realizaciji stručnih procedura među kojima su i nepotune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak adekvatne komunikacije između različitih institucija.

U te propuste "spadaju neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje su od bitnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite žrtava porodičnog nasilja i zaštite najboljeg interesa maloletne dece", saopšteno je Beti u Ministarstvu.

Propusti su, kako navode, "u značajnoj meri bili uslovljeni objektivnim okolnostima odnosno izostankom adekvatne komunikacije između institucija različitih sistema koje su nadležne za postupanje kada je u pitanju zaštita žrtava nasilja u porodici".

Nadzorom je ukazano na značajne nedostatke u povezivanju i koordinaciji rada institucija sistema u cilju blagovremnog i celovitog reagovanja na pojavu nasilja u porodici i zlostavljanja dece.

Komisija je, kako je saopšteno, naložila direktoru gradskog Centra za socijalni rad Beograd preduzimanje mera za utvrđivanje konkrente odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Begorad i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice L.O. i u roku od 30 dana treba da izveste ministarstvo.

Pre 11 dana muž (46) je ubio suprugu ispred Centra za socijalni rad u ulici Tošin bunar, naočigled troje dece, a slično ubistvo dogodilo se i pre nekoliko dana u Centru za socijlani rad u Rakovici.

U Srbiji 600 dece viđa roditelje pod kontrolisanim uslovima

Đorđević je izjavio i da 600 dece u Srbiji viđa roditelja pod kontrolisanim uslovima i da će u cilju njihove zaštite i radnika zaposlenih u centrima za socijalni rad biti preduzete hitne mere koje će uključiti i primenu primera dobre prakse kakva postoji u centrima u Leskovcu i Jagodini.

Đorđević je rekao novinarima da će sledeće nedelje biti organizovan sastanak na kome će učestvovati i predstavnici lokalnih samouprava koje su osnivači centara za socijalni rad.

Razgovaraćemo o primerima dobre prakse koje postoje u centrima za socijalni rad u Leskovcu i Jagodini gde su formirana posebna odeljenja koja se bave nasiljem u porodici, rekao je Đorđević i dodao će komunikacija ministarstva sa opštinama i pitanje bezbednosti biti dve krucijalne stvari na kojima će se raditi kako se tragedije poput onih na Novom Beogradu i Rakovici ne bi ponovile.

Đorđević je precizirao da će se raditi na uvođenju fizičko tehničkog obezbeđenja, ali i obnavljanju kadra zaposlenog u centrima.

"Na redu je i profilisanje kadrova i zapošljavanje novih koliko nam budžet dozvoljava, kao i vršenje reorganizacije, da kada se desi prirodni odliv kadrova oni na vreme budu zamenjeni novim", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se uradi posebno uputstvo za rad centara za socijalni rad u proceni najboljeg interesa deteta u slučajevima zaštite prava deteta na održavanje ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim živi, u koje će posebno biti uključeno ostvarivanje prava deteta na državanje ličnih odnosa sa roditeljem u kontrolisanim uslovima.

Ministar je ocenio da bi jedna od mera koja bi mogla da pomogne i izjednačavanje mišljenja socijalnog radnika da li roditelj može da vidja dete ili ne imalo jednaku težinu kao ona odluka koju donosi sud.

Đorđević je ocenio da je u iskorenjivanju problema nasilja i zlostavljanja dece neophodna šira društvena akcija u koju će biti uključena i ministarstva obrazovanja i kulture kako bi se stvarale generacije koje će znati da se problemi ne rešavaju nasiljem već na civilizovan način.

Đorđević je naveo da dužnost Ministarstva za rad nije da krivično goni i otpušta i da odluku o smenama zaposlenih u centrima mora da donese lokalna samouprava koja i postavlja direktore centara.

Albijanić: Socijalni radnici se ne osećaju bezbedno

Direktor Centra za socijalni rad Pančevo Zoran Albijanić rekao je da se radnici u centrima osećaju nebezbedno, kao i da je pitanje obezbeđenja na nivou cele Srbije problematično, posebno u većim sredinama kada se ne zna kada i ko u njih može da upadne.

"Mi imamo kakvo takvo obezbeđenje, ali ako govorimo o svim centrima, to pitanje je jako loše. Izloženi smo duševnim bolesnicima i ne osećamo se bezbedno. Mi ne bežimo od odgovornosti, ali ovde ima više strana koje su umešane i odgovorne, mi nismo jedini", naveo je Albijanić.

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veković ocenila je da su problemi socijalne zaštite nagomilani poslednjih 15 godina te da njihovo rešavanje zahteva duži period.

Prema njenim rečima, na sastanku je dogovoreno da će problemi biti rešavani kroz formiranje saveta, pravilnika o postupanju viđanja dece u kontrolisanim uslovima, povećanje bezbednosti u centrima za socijalni rad i uvodjenje policijskog obezbeđenja.

"Instituciju kontrolisanog viđanja zakon ne prepoznaje, to se radilo zbog poremećenih porodičnih odnosa, nismo imali instrukcije za ponašanje u ovakvim situacijama", rekla je Veković koja je uputila apel medijima da pažljivo izveštavaju o ubistvima štićenika centara jer je reč o urušavanju kompletnog sistema socijalne zaštite.

"Radnici su preopterećeni, preplavljeni problemima, rade po 18 sati dnevno, greške se prave. Oni su ogorčeni što nisu više pomogli iako su neki od njih i teško povredjeni, molim vas da zajedno dignemo kredibilitet sistemu socijalne zaštite", rekla je Veković.

Ona je dodala da su to razlozi zbog kojih ne želi da prihvati odgovornost krivičnu, i disciplinsku svojih kolega kao i da ne želi da se krivica adresira isključivo na sistem socijalne zaštite.

Pitanje bezbednosti je goruće i u traženju rešenja moraju da sarađuju ministarstva za rad i socijalu zaštitu, za unutrašnje poslove i pravde, dodala je Veković.

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pićuka

A propusta u radu ministarstva nema.

4 0

Šta reći...?

Kakav ministar, takvo i ministrastvo! Zapravo, kakva vlast, takava nam je država! Otac mi je vojno lice, tako da znam kako i koliko ih je "usrećio" ministar Đorđević

3 0

Venlo

Aha, komisija je utvrdila propuste u radu. E, sad je sve u redu, stvar resena.

40 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo