Vučić u Vašingtonu o mogućnostima ulaganja u Srbiji

Vučić u Vašingtonu o mogućnostima ulaganja u Srbiji Izvor: TANJUG/Vladea Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu s predstavnicima američkog Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje o mogućnostima i uslovima za investiranje u Srbiji. O bilateralnim odnosima i saradnji, Vučić je razgovarao i sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je informisao predstavnike BCIU o ekonomskim reformama koje je Srbija preduzela u poslednje dve godine i poboljšanju poslovne klime za strane investitore.

Vučić je naveo da Srbija mnogo ulaže u poboljšanje putne infrastrukture, da je politički stabilna i da za strane investitore ima program podsticaja, što je čini jednom od najboljih investicionih destinacija na području Zapadnog Balkana.

Sastanku u Vašingtonu su prisustvovali predstavnici kompanija Koka kola, UBER, Rio Tinto, Behtel, Dženeral elektrik (General electric), NCR, Motorola, Friport (Freeport), XCUBE international, MClarty associates...

Kompanija UBER izrazila je interesovanje za poslovnu klimu u Srbiji, kao i mogućnosti za ulaganja u sektor turizma. Kompanija Džon Dir (John Deer) zainteresovana je za infrastrukturne projekte u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predstavnici BCIU naveli su da su ekonomski odnosi SAD i Srbije u usponu, ali da postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i dolazak većeg broja američkih investitora. Rečeno je i da veliki potencijal leži u saradnji u oblastima auto industrije, IT sektora, farmaceutske industrije, kao i obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju.

BCIU je nezavisna organizacija osnovana u cilju unapređenja međunarodne trgovine. Savet pruža podršku kompanijama članicama u nastupu na međunarodnom tržištu i olakšava komunikaciju na nivou kompanija i vlada drugih zemalja. Organizaciju čini 200 najvećih američkih kompanija.

Ukupna robna razmena SAD i Srbije je u 2016. iznosila je 574,5 miliona američkih dolara, što je povećanje za 6,5 posto u odnosu na 2015. godinu.

Predsednik Srbije razgovarao sa dvojicom senatora

Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu i sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskim potkomitetom za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, o bilateralnim odnosima, parlamentarnoj saradnji, podršci SAD evrointegracijama Srbije i situaciji u regionu.

Kako je saopštilo Predsedništvo, Vučić je u razgovoru sa senatorima Ronom Džonsonom iz Viskonsina i Krisom Marfijem iz Konektikata naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD, kao i da Srbija u tome prepoznaje naročito važnu ulogu Kongresa.

Tokom susreta sa senatorima, predsednik Srbije je istakao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj Srbije, koja će i dalje biti pouzdan i kredibilan partner Unije. On je senatore obavestio i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, ukazavši na neophodnost implementacije dogovorenog.

aleksandar vučić, vašington Izvor: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo aktuelnom bilateralnom saradnjom sa SAD na planu bezbednosti, oblasti u kojoj je ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu, i naglasio da će u budućnosti saradnja na ovom polju biti ubrzana i poboljšana, navodi se u saopštenju.

Razgovarajući o ekonomskim prilikama u Srbiji, Vučić je obavestio senatore o ekonomskim reformama, privrednom napretku i poboljšanju poslovne klime, naglasivši da te cinjenice Srbiju preporučuju kao dobro tržište za američke investitore.

Senator Džonson rekao je da SAD želi da pokaže koliko je region Zapadnog Balkana važan, i da je dobro da sa Vučićem razgovaraju o izazovima i mogućnostima sa kojima se region suočava.

Dvojica senatora izneli su nekoliko predloga o tome kako popraviti poslovni ambijent u Srbiji u cilju privlačenja više američkih investitora.

Oni su posle sastanka naveli da su zadovoljni razgovorima sa Vučićem, kao i da razumeju koliko je važno da Srbija, SAD i EU nastave da unapređuju odnose.

Senator Džonson je naveo da je Vučić ukazao na dugu istoriju odnosa, dobre saradnje i prijateljstva dve zemlje, dok je senator Marfi naglasio da oko pitanja unapredjenja odnosa sa Srbijom nema podela u SAD.

"Republikanci i demokrate podržavaju jače odnose naše zemlje i Srbije. Prepoznajemo da sva pitanja na Balkanu ne mogu da se reše bez liderstva iz Beograda i predsednik Vučić je u poziciji da bude takav vođa", ocenio je senator iz Konetikata.

Komentara 48

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MarkoApis

A sutra je, dakle, sastanak sa predsednikom Trumpom?

2 0

Ђорђе С.

Председник републике ПРЕДСТАВЉА државу у земљи и иностранству. Практично, један је од симбола те државе. Ако се председник републике у својим међународним наступима спушта на ниво преговора и договора са члановима парламената тих земаља, разним саветницима и представницима различитих организација, тиме срозава и углед земље коју представља. Осим тога, државу као правно лице ЗАСТУПА њена влада, а не председник републике (чија су овлашћења више протоколарна - додела одликовања и помиловања, проглашавање закона са једноструким правом вета и именовање и опозив амбасадора).

32 89

bravo majstore

Sve sto si napisao je susta istina. Ali pogledaj koliko ti minusa udelise ovi janjicari kojima je ideal Erdoganizacija Srbije.

24 85

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo