Moskva traži vraćanje konfiskovane imovine u SAD

Moskva traži vraćanje konfiskovane imovine u SAD Izvor: Shutterstock

Kremlj je saopštio da SAD moraju "bez uslova" vratiti Moskvi dva objekta ruske ambasade u SAD, koji su konfiskovani u decembru posle optužbi za rusko mešanje u američke izbore.

"Za nas je neprihvatljivo da se vraćanje naših diplomatskih rezidencija uslovljava. Smatramo da nam one moraju biti vraćene bez uslova i diskusije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vlada predsednika Baraka Obame je u decembru 2016. proterala 35 ruskih diplomata s porodicama zbog optužbi za mešanje u izbore i zatvorila dva rezidencijalna kompleksa na severoistoku SAD za koje je ocenjeno da su služili ruskim špijunima na američkom tlu.

Peskov je izjavu dao neposredno pre sastanka trećeg čoveka Stejt departmenta Tomasa Šenona sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom. Taj susret je bio planiran za jun, ali ga je Moskva otkazala zbog novih sankcija koje su joj SAD nametnule.

Ruske agencije prenose da će pitanje tih rezidencija biti na dnevnom redu razgovora.

Peskov je rekao da je to bila tema i razgovora predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, na marginama samita G20 u Hamburgu 7. jula.

Moskva je prošle nedelje saopštila da razmatra "konkretne mere" kao odgovor na proterivanje 35 diplomata i njihovih porodica.

Putin je u krajem 2016. odlučio da ne uzvrati recipročno i pozvao decu američkih diplomata na tradicionalnu proslavu Nove godine i pravoslavnog Božića u Kremlju.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petar. 66.ns

Tražite Aljasku!?

3 0

Ilajdja

Evo ga jos jedan "intelektualac" koji sve zna.

1 3

nenadbbrdo

Nista se vi ne sikirajte drugovi menjsevick, sad kad ih Vucko pritisne uma da vam brate jos toliko! Naravno samo preko Pinka i RTS-a gde se krejira jedan svet kome bi pozavideo i pokojni Tolkin!!!

21 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo