Druga runda razgovora o Bregzitu, dogovor još daleko

Druga runda pregovora EU i Velike Britanije o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji počela je u Briselu, a dve strane su i dalje daleko od dogovora o pravima građana nakon što Bregzit za manje od dve godine zvanično stupi na snagu.

Izvor: N1/Reuters

Posle prvog sastanka prošlog meseca na kojem je utvrđena struktura pregovora, britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis sastao se s glavnim pregovaračem EU uoči četvorodnevnih razgovora. Dejvis je, međutim, napustio Brisel posle samo nekoliko sati, dok će pregovarački timovi Brisela i Londona nastaviti da obavljaju razgovore u naredna četiri dana.

Napredak o pravima građana posle Bregzita je glavno pitanje koje dve strane moraju da reše pre početka pregovora o trgovini i duga koji Velika Britanija mora da plati prilikom izlaska iz Unije, ali i o problemu granica u Irskoj.

London predlaže da građani EU koji su živeli u Velikoj Britaniji najmanje pet godina mogu da nastave da žive i rade u toj zemlji, kao i da imaju pristup socijalnim beneficijama.

Više od tri miliona građana EU moraće individualno da podnese zahtev za ostanak u Velikoj Britaniji, a ostaje nejasno da li takav predlog važi i za građane koji su u Velikoj Britaniji boravili kraće od pet godina, kao ni kakva će prava imati članovi njihovih porodica.

Evropski zvaničnici ocenjuju da britanski predlog nije dovoljno dobar. Evropski parlament je upozorio da će uložiti veto na konačni sporazum o Bregzitu, ako London ne omogući građanima EU da izaberu da li žele da ostanu u toj zemlji posle njenog izlaska iz Unije.

Ovo je prvo pitanje o kojem će se razgovarati tokom četvorodnevnih pregovora u Briselu, a bilo kakav dogovor najverovatnije će se preslikati na preko milion britanskih državljana koji trenutno žive u EU.

"Neverovatno je važno da sada postignemo dobar napredak", rekao je britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis uoči sastanka s glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je ranije da je predlog koji premijerka Treza Mej nudi za građane EU "veoma pošten i ozbiljan" i da se radi o "sjajnoj ponudi".

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo