U Centralnoafričku Republiku ispraćeno 70 pripadnika VS

U Centralnoafričku Republiku ispraćeno 70 pripadnika VS Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Novi kontigent od 70 pripadnika Vojske Srbije (VS) ispraćen je u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) gde će u narednih šest meseci u sastavu Srpske vojne bolnice biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN.

Svečanom ispraćaju u kasarni "Banjica 2" u Beogradu prisustvovao je resorni ministar Aleksandar Vulin koji je kazao da "šesti put slavna srpska zastava odlazi u Centralnoafričku republiku", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Desetine hiljada pregledanih pacijenata, više stotina najsloženijih hirurških intervencija i svaki put reči hvale i divljenja za ljude koje smo poslali da predstavljaju našu zemlju, koji nose zastavu Srbije, koja se nikad nije vratila obeščašćena", kazao je Vulin.

On je dodao da srpski mirovnjaci ne idu u Afriku samo kao lekari ili medicinski radnici, nego i kao ambasadori Srbije, "njeni najviši predstavnici".

"Izabrali ste poziv koji nije samo human već i težak i zbog koga ste se obavezali da uvek budete na strani onoga koji pati, mi vas baš takve šaljemo, da ne dozvolite da se prema slabima primenjuje sila i nasilje ali i da nas učinite ponosnim kao što smo uvek bili, jer vi ste pripadnici Vojske Srbije", rekao je ministar.

Vulin je predao zastavu Srbije komandantu kontingenta, pukovniku Jadranku Jukiću koji je rekao da je kontingent pripremljen za upućivanje u zonu operacije i da će sve zadatke izvršavati dostojanstveno i odgovorno, "s ponosom što predstavlja Vojsku Srbije, Ministarstvo odbrane i Srbiju".

vojska, žene Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

U kontingentu kojeg čine vojna bolnica nivoa 2, komanda i jedinica za logističku podršku, nalazi se 17 oficira, osam podoficira, četiri profesionalna vojnika i 41 civilno lice, a od ukupno 70 mirovnjaka, 24 su žene.

Komandant vojne bolnice u šestoj rotaciji je pukovnik Zoran Dimović.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

Kakve stomačine...general mora da bude uzor kondicione spremnosti, a ne masne gibanice...u penziju svi...

22 0

Wlada

Kakav demagog! Ljudi od struke krenu da rade nešto korisno, a prati ih ova beskorisna pojava!

26 0

Aleksinjo

Vulin..... bože šta smo ti zgrešili..bolje da nam je zmaj od Sipova bio ministar vojni..Zašto av zbiva šalu s narodom.

44 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo