NUNS i UNS pozvali Srpsku listu da ne diskriminiše medije

NUNS i UNS pozvali Srpsku listu da ne diskriminiše medije Izvor: Shutterstock
(ilustracija)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je rukovodstvo Građanske inicijative Srpska lista da ne diskriminiše medije, odnosno da u komunikaciji s novinarima poštuju standarde i principe predviđene međunarodnim konvencijama o slobodi informisanja. Negodovanje zbog nepozivanja novinara portala Kossev izrazilo je i Udruženje novinara Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, NUNS očekuje da se Građanska inicijativa Srpska lista ponaša u skladu sa svojim javno proklamovanim ciljem "zaštita prava na informisanje" iz stranačkog Proglasa od 12. maja 2017. godine.

Prema saznanjima NUNS-a, Srpska lista je bez ikakvog objašnjenja ili povoda odlučila da bojkotuje informativni portal KoSSev.

U Kosovskoj Mitrovici se danas održava prva Izborna skupština te stranke na kojoj se očekuju kadrovske promene u stranačkom rukovodstvu, a pred formiranje nove Vlade Kosova. Srpska lista na ovaj važan događaj nije pozvala portal KoSSev, a urednici tog informativnog onlajn medija Tatjani Lazarević prvi čovek Građanske inicijative Srpska lista Slavko Simić potvrdio je da nisu pozvani na Izbornu skupštinu.

"Portal KoSSev se svojom uređivačkom politikom deklarisao da se bavi lokalnim pitanjima. Događaj Izborne skupštine Srpske liste prevazilazi nivo kojim se portal KoSSev bavi, pa nismo našli za shodno da vas obavestimo o aktivnostima koje smo planirali za 17.07.2017. godine", napisao je Simić u poruci urednici portala KoSSev.

Urednica Lazarević navodi da je Simića prethodno pitala “zašto je Srpska lista KoSSev uklonila sa liste primalaca saopštenja i poziva za praćenje događaja liste Srpska?” Prema njenim rečima, “od kraja maja redakciji portala Kossev prestala su da stižu obaveštenja o konferencijama za medije i saopštenja o aktivnostima Srpske liste”.

Uz to, kako u svom današnjem tekstu ukazuje Lazarević, u impresumu KoSSev jasno piše da "portal ima za cilj da tačno i pravovremeno informiše srpsku zajednicu na Severu Kosova o aktuelnim događajima, tzv. post-briselskom periodu i predstojećim političkim i društvenim procesima, kao i širu javnost o srpskoj zajednici na Severu Kosova".

Za tri i po godine postojanja portal KoSSev je objavio 12.400 tekstova, navodi NUNS.

"Zato je cinično i neprihvatljivo 'objašnjenje' lidera Srpske liste o lokalnom karakteru uređivačke politike tog medija", saopšteno je iz NUNS-a.

Negodovanje zbog nepozivanja novinara portala Kossev na konferencije Srpske liste je izrazilo i Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS je naveo da je prema tvrdnjama urednika, taj portal vraćen na mejling listu Srpske liste tek kada im je 9. juna poslata informacija da je Srpska lista kažnjena zbog predizbornog spota.

U isto vreme ova redakcija prestala je da dobija i pozive na događaje opštinskih struktura i odeljenja Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, navodi se u saopštenju.

Tagovi: NUNS , srpska lista , mediji , kossev

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Туга српска

Па је л' Српска листа одговорна српским или албанским удружењима новинара? Какве везе са понашањем албанске (косовске) странке имају НУНС и УНС?

2 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo