Rusija radi na avionu koji će leteti 8.000 kilometara na čas

Rusija radi na avionu koji će leteti 8.000 kilometara na čas Izvor: ESA

Ruski inženjeri, u saradnji sa kolegama iz Evropske unije i Australije, rade na projektu hipersoničnog putničkog aviona koji će leteti brzinom od 8.000 kilometara na čas i prelaziti vazdušnu trasu od Brisela do Tokija za dva sata i 15 minuta.

Model hipersoničnog putničkog aviona predstavlja ambiciozan projekat koji ima međunarodni karakter.

Reč je o izuzetno revolucionarnoj koncepciji koja će drastično premašiti današnje standarde u avio-putničkom saobraćaju, posebno kada se radi o interkontinentalnim letovima.

Ova letelica izgledom veoma odstupa od standardne šeme izrade putničkih aviona. Zamišljeno je da avion koristi motore na tečno vodonično gorivo.

Osnovni cilj koncepcije "Heksaflaj" je ekstremno skraćivanje putovanja između Evrope i udaljenih gradova na Dalekom istoku i u Okeaniji.

Osim ovog projekta, institut CAGI razvija i domaću koncepciju supersoničnog putničkog aviona "SDS/SPS". On bi trebalo da omogući let od 8.600 kilometara sa srednjom krstarećom brzinom od 2.000 kilometara na čas.

Avion je zamišljen u varijanti koja će imati dve klase, biznis VIP i ekonomsku-putničku, maksimalnog kapaciteta do 85 putnika.

Za razliku od prve generacije nadzvučnih putničkih aviona, koji su usled ogromne potrošnje goriva u atmosferu ispuštali ogromnu količinu izduvnih gasova i tako uništavali ozonski omotač i proizvodili nesnosnu buku, "SDS/SPS" neće imati takvih problema, navode ruski mediji.

Tagovi: Rusija , avion

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kale*

Ma, svaka čast, nego.... Gde su naši migovi???

14 0

Vrscanin

A da prvo naprave da imaju sta da jedu? Da naprave prvo da zive normalno ?

14 13

Gille

Vidim da si “potkovan” znanjem i da imas visoke standarde, kad tako procenjujes Ruse. Lepo je sto imas dobre namere i brines. Sta mislis, gde je ovo snimljeno? [http://gelio.livejournal.com/207966.html#cutid1] Da ti pomognem, nije u Svajcarskoj.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo