Radnici u Fijatu nastavili štrajk, najavljena radikalizacija

Radnici u Fijatu nastavili štrajk, najavljena radikalizacija Izvor: N1

Radnici prve smene kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) nastavili su štrajk, a za sredu su najavili radikalizaciju štrajka, kada će blokirati ulaz u fabriku, potvrđeno je za N1 u štrajkačkom odboru.

Prva smena u fabrici glasala je za nastavak štrajka, a za sredu je zakazala blokadu ulaza u fabriku. Kako je rečeno, očekuje se i izjašnjavanje druge smene u 17 sati.

Štrajkački odbor hteo je da organizuje glasanje i izjašnjavanje radnika o daljim koracima putem glasačkih kutija, ali je taj predlog odbijen, pa se glasalo podizanjem ruke.

U 18 sati zakazana je konferencija za novinare predsednika štrajkačkog odbora Zorana Markovića.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da u Ministarstvo privrede i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem koju Štrajkački odbor firme Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu kaže da je uputio u petak, 14. jula.

 On je rekao da bi štrajk trebalo da se prekine što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca "dovede za sto".

Štrajk 2.000 radnika firme FCA ušao je u 15. dan, a pošto još nema pregovora, štrajkački odbor danas odlučuje šta će dalje.

Krajem prošle sedmice, Ministarstvo privrede Srbije je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju u petak.

Štrajk u FCA počeo je 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

Tagovi: štrajk , Fijat

Komentara 36

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sirano

@Lektor Očigledno je da Vi ne vidite dalje od sopstvenpg nosa gospodine. Taj lepotan koga pominjete verovatno stoji iza svega. Niko od nas ne zna šta je sa Altavilom dogovorio u maju u Kragujevcu, tako da sve ovo liči na jedan pokušaj stvaranja alibija za ono što sledi, i što je već odlučeno. A da sindikat dejstvuje "samostalno" bez palice dirigenta, malo teže gospodine. Ovo je Srbija 2017. Primanja radnika i uslovi rada definitivno ne mogu biti motiv. Malo šire sagledajte stvari pre nego što donesete zaključak o nečijoj političkoj orijentaciji.

5 0

dab

pa kako vas nije sramota da govorite protiv radnika,malinara,proizvodjaca mleka,radnika jure....kako bre....u cemu je vas problem...pa pobedili ste na izborima ali ukacite da je demokratsko pravo ljudi da se bune,eto njima se ne svidja.a vi im cik dajte otkaze,dovedite druge radnike,pa sta hocete gradjanski rat u sumadiji,sram vas bilo

14 261

Pera Zdera

Sto mi ne objaviste komentar? Cega se plasite? Pa raspitajte se da li je to istina! Da li se secate strajka 93-ce u SUKL-u, danasnjoj SMTSA-i. Radikali su ga prekinuli, Seselj, Vucic, Nikolic! Zaboravilo se! Sainovic je bio egzekutor radikalske inicijative, kao ministar u tadasnjoj Vladi. Pominjao se patriotizam, izdajnici I slicne SPS radikalske populisicke fraze. Plata je bila 20 nemackih maraka the '93. Hocete da vam kazem kako ce ovaj strajk u Kragujevcu da se zavrsi? Drzava nije nadlezna da se mesa u odnose izmedju poslodavca I zaposlenih u FIAT-u. A da, drzava je delimicni vlasnik! Cekaj, a ko je drzava? Ministri? Narod? Ko? Radnic traze pare od pravog vlasnika ne umisljenog. Sve isto samo njega nema.

11 342

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo