Mihajlović: Modernizacija pruge Beograd-Bar strateški cilj

Mihajlović: Modernizacija pruge Beograd-Bar strateški cilj Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je izjavila da je modernizacija cele pruge Beograd-Bar "jedan od strateških ciljeva" Vlade Srbije.

Ona je na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj rekonstruisanog delu barske te pruge od Resnika do Vreoca, kazala da je taj posao završen u roku, u saradnji sa Ruskim železnicama.

Obnovom 35 kilometara pruge od Resnika do Vreoca, završena je prva faza rekonstrukcije pruge Resnik-Valjevo, dužine 77,6 kilometara, a čitav projekat košta 80 miliona dolara i finansira se ruskim kreditom.

Ministarka da očekuje da rekonstrukcija deonice Resnik-Valjevo bude završena takodje u roku, novembra ove godine, čime će putovanje na roj relaciji biti skraćeno na sat i 15 minuta.

"Danas je važan dan jer je posle 40 godine moderizovan jedan deo barske pruge. Ovaj posao je urađen u roku i kvalitetu kao što uvek radimo s Ruskim železnicama, a kroz projekte se najbolje vidi kakva je saradnja dve države", ocenila je Mihajlović.

Zorana Mihajlović Izvor: Tanjug / Tanja Valič

"Jedan od strateških ciljeva je da barsku prugu vratimo na projektovane brzine, a procena je da je za rekonstrukciju preostalih deonica vrednost investicije oko 220 miliona evra. Na tome ćemo raditi, o tome se već vode određeni razgovori, a od jeseni očekujem i konkretnije informacije", rekla je ministarka.

Ukazala je da je barska pruga značajna i za čitav region zbog povećanja transporta putnika i robe Koridorom 11.

Mihajlović je podsetila da će ukupna ulaganja u železnicu iznositi četiri milijarde evra, računajući i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

Komentarišući to što je jedan voz crnogorskih železnica išaran kod Lajkovca, Mihajlović je apelovala na sve da čuvaju vozove.

Aleksandar Čepurin Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da očekuje da se nastavi uspešna saradnja na železničkim projektima u Srbiji i dodao da su pored transporta, za dalji razvoj odnosa Rusije i Srbije važni razvoj energetske infrastrukture, kao i izgradnja industrijskog parka, u šta bi mogle da se uključe i Ruske železnice.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mičunović je rekao je u Crnoj Gori rekonstruisano 46 odsto tamošnje deonice pruge Beograd-Bar, i da je u toku izgradnja auto-puta na istoj relaciji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović rekao je da je prva faza rekonstrukcije Resnik-Valjevo još jedan projekat koji su srpske i ruske železnice realizovale zajedno u roku, kao što je bio slučaj i sa tri severne i tri južne deonice na železničkom Koridoru 10 i pruzi Beograd-Pančevo.

"Ovih dana počinju radovi na tunelu i vijaduktu kod Čortanovaca, a do kraja godine očekujemo da počnu radovi i na otvorenoj pruzi na deonici Stara Pazova-Novi Sad", rekao je Garibović.

Izvor: Tanjug

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda

A šta bi sa koridor om 10. Nije urađen do kraja a počinje se sa železnicom. Šta nam to govori, gde su ostavke?

1 0

E

Pa cela pruga koja je još u doba Tita pravljena,nije toliko koštala.

7 0

Lefty

4 milijarde evra će te da potrošite na prugu kojom će moći da se ide max 120 na sat ?!? Bolje nemojte. Odustanite na vreme. To su već svi prevazišli.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo