Izetbegović prijavio Dodika Tužilaštvu i Incku

Izetbegović prijavio Dodika Tužilaštvu i Incku Izvor: ANADOLIJA/Admir Krehmiç

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se državnim i međunarodnim institucijama zbog izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodikova da su "Bošnjaci starosedeoci Podrinja okupatori".

Citirajući izjavu Dodika da su "Bošnjaci starosedeoci Podrinja okupatori", Izetbegović je kazao da se radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika o BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Obzirom da nije bilo očekivane reakcije, obratio sam se visokom predstavniku (Valintin Incko), Tužilaštvu BiH, kao i članicama Upravnog odbora PIC-a (Veća za implementaciju mira) da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsednika RS", rekao je Izetbegović.

Kako je naveo, Dodik je Obaveštajno-sigurnosnu agenciju (OSA) više puta nazvao neprijateljskom organizacijom i dodao da mu Ustavni sud, pravosuđe BiH i OSA očigledno stoje na putu.

"Ja branim čitav taj sistem koji brani ustavnopravni poredak BiH i brani BiH od organizovanog kriminala", rekao je Izetbegović.

On je pozvao i nadležene institucije da ne potcenjuju ponovljene pretnje smrću čelnim ljudima Islamske zajednice u BiH i da daju zaštitu imamima u BiH.

Izvor: N1

Dodik: Kriminalizacija rukovodstva RS

Dodik je izjavio da Izetbegovićev zahtev za njegovim sankcionisanjem zbog izjava u Bratuncu predstavlja pokušaj kontinuirane kriminalizacije rukovodstva RS i poručio da će tako biti dok god RS postoji i da se na to treba navići i ignorisati.

Kako prenosi Klix.ba, Dodik je rekao da je u Bratuncu 7. jula izjavio da je u Podrinju u kontinuitetu od tri godine pobijeno više od tri i po hiljade Srba i da na to niko nije reagovao.

On je naveo da se zna da je i u toku Prvog i Drugog svetskog rata postojala "posebna intencija tadašnje muslimanske politike u vezi s Drinom, kao i da je bošnjačka politika tokom proteklog rata bila usmerena na entičko čišćenje Srba, o čemu i govori podatak o stradanju tri i po hiljade ljudi".

"Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva", objasnio je on.

Dodik kaže da tog dana u Bratuncu nije rekao ništa drugo, osim navedenog. Naveo je da nisu imali dokaze za razne priče o njemu, pa su pokušali s referendumom, pa kada ni to nije uspelo, na teret mu stavljaju antidejtonsko delovanje.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Раде

У Горажду нема никога на биро-у рада,сви запослени.Мислите о томе

8 3

TRN

Ovaj stalno da nešto ustalasa, sigurno mu "babo" ostavio amanet.

17 13

VLA IZ ISTOCNE" PUSTINJE"

"Oduvek si bio fin cvecko"

8 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo