Kurdski i irački zvaničnici tvrde da je Al Bagdadi živ

Kurdski i irački zvaničnici tvrde da je Al Bagdadi živ Izvor: Tanjug/AP

Šef iračke obaveštajne službe Abu Ali al Basri i kurdski vojni zvaničnici tvrde da je vođa Islamske države (ISIS), Abu Bakr al Bagdadi živ i da se nalazi južno od sirijskog grada Rake.

Ranije su objavljeni izveštaji prema kojima je Al Bagdadi ubijen u vazdušnom udaru ruske avijacije u Siriji. To su potvrdili izvori iz ISIS-a, dok su SAD navele da ne mogu da potvrde smrt vođe ove terorističke organizacije.

"Bagdadi je definitivno živ. Nije mrtav. Imamo informaciju da je živ. Verujemo 99 odsto da je živ", rekao je za Rojters kurdski vojni zvaničnik Lahur Talabani.

Istakao je da ne treba zaboraviti Bagdadijeve korene u Al Kaidi u Iraku i da on zna kako da se krije od snaga bezbednosti.

Iračke snage bezbednosti potisle su islamiste iz Mosula posle tri godine okupacije ovog grada, a oni su i pod sve većim pritiskom u Raki, poslednjem velikom uporištu njihovog samoproglašenog kalifata.

Talabani je rekao da ISIS menja taktiku uprkos niskom moralu svojih boraca i da će biti potrebne još tri do četiri godine za eliminisanje cele grupe.

Irački obaveštajac Al Basri, takođe, tvrdi da je Al Bagdadi i dalje živ i da se krije na periferiji Rake.

"Vesti o njegovom ubistvu su neistinite i neutemeljene", rekaoje Al Basri za list Al Sabah.

Vlasti SAD-a i dalje nude novčanu nagradu u iznosu od 25 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanja ili ubijanja Al Bagdadija, teroriste koji je 2013.godine napustio Al Kaidu i godinu kasnije stao na čelo ISIS-a.

Al Bagdadi je poslednji put u javnosti viđen u leto 2014. godine kada je ISIS okupirao Mosul.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mico Ma.

Pitajte Vucica,on sve zna!!!

19 0

Superhik

Autoritet tvrdi!

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo