Vini Pu cenzurisan u Kini jer podseća na predsednika

Vini Pu cenzurisan u Kini jer podseća na predsednika Izvor: Promo

Kineska društvena mreža Veibo, ekvivalent Tviteru, blokirala je pretragu i slike o Viniju Puu, simpatičnom medvedu iz knjiga za decu od pre jednog veka, jer je jednom navedeno da podseća na kineskog predsednika Si Đinpinga.

Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medveda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je "sadržaj nezakonit".

S mreže za ramenu poruka WeChat, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Vinija Pua.

Neki korisnici su se našalili ostavljajući komentare da je medved "verovatno ukrao teglu meda, pa je kažnjen".

Kineske vlasti vode strogu cenzoru i kontrolu sadržaja na internetu.

Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića "Tigra".

Naredne godine, ponovo se pojavila slika medveda kao da je kineski predsednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja "Magareta".

Korisnici interneta su 2015. godine su sliku kineskog predsednika tokom smote vojske uporedili sa Vinjiem Puom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala "najviše cenzurisana u Kini te godine", kaže analitički portal "Global risk insajts".

Tagovi: Si Đinping , Vini Pu

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

N. N

Svasta, luda uporedenja

1 0

Kairos

Koja pretencioznost! Jedan od nebitnih predsednika se poredi sa jednim jedinim Vini Pu-om!

8 2

Vini Pu

Bilo bi dobro da prvo proverite informaciju pre nego sto objavite. Evo me u Kini, i malo pre sam bas proveravao da li je zaista tako - Vini Pu je prisutan na svim kineskim sajtovima i aplikacijama koje ste naveli (Weibo, WeChat), a ima ga i na Baidu-u (glavnom kineskom pretrazivacu).

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo