Džang Deđijang: Kina iskren prijatelj Srbije

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang ocenio je da je Srbija postigla zadivljujuće rezultate u razvoju i da Kina kao njen iskren prijatelj i pouzdan partner želi da postiže još bolje rezultate.

Izvor: N1info

"Nas vezuje duga istorija prijateljstva i naši narodi neguju posebne emotivne veze", rekao je on u govoru poslanicima Narodne skupštine.

On je u ime Kine i u svoje ime zahvalio svim poslanicima Skupštine Srbije koji se zalažu za prijateljstvo s Kinom.

Posebnoj sednici Skupštine Srbije prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri i strane diplomate.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa rekao je da je ovo njegova prva poseta Srbiji i da oseća "raznoliku istoriju" te zemlje.

"Ovde se susreću i integrišu civilizacije Istoka i Zapada. U borbi za nezavisnost i održavanje suvereniteta, srpski narod je prevazišao brojne teškoće i napisao istoriju punu potresnih priča", rekao je on.

Dodaje da se "prijatelji poznaju u nevolji", da Srbija i Kina neguju prijateljstvo koje se, kako je ocenio, neprekidno produbljuje.

skupština, sednica, Maja Gojković,Džang Deđijang Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetio je da je 2016. godine prilikom državne posete predsednika Si Đinpinga Srbiji, lideri dve zemlje odlučili da odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je presedan u odnosima Kine sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, čime je otvoreno "novo istorijsko poglavlje prijateljske saradnje Kine i Srbije".

Ukazao je na ekonomsku saradnju i infrastrukturnu saradnju koja je, kako je rekao, u zamahu, podsetivši na izgradnju pruge Beograd-Budimpešta i "Mosta prijateljstva" na Dunavu kod Beograda, za koji je kazao da je prvi koji je Kina izgradila u Evropi.

Naveo je da je obim trgovine Srbija-Kina prošle godine iznosio 590 miliona dolara sa rastom od 8,2 odsto i da je za prva četri meseca ove godine rast premašio čak 20 odsto, te je Kina postala najveći trgovinski partner Srbije u Aziji.

On je naveo da je Srbija veoma važna zemlja u projektu "Pojasa i puta" i da je prva u regionu potpisala memorandum o zajedničkoj izgradnji "Pojasa i puta" s Kinom.

Podsetio je da su nekada jugoslovenski filmovi "Valter brani Sarajevo" i "Most", pridobili simpatiju kineskih gledalaca, a da se i danas pesma "O Bela, ćao!" široko peva u Kini.

Džang Deđijang je naveo da Srbija i Kina treba da dalje povećavaju obim trgovine i ulaganja, podižu nivo industrijsk saradnje, unapređuju "velike reprezentativne projekte", kao što su pruga Beograd-Budimpešta, "Železara Smederevo", i učvršćuju već jaku stranu saradnje u energetici.

On je naveo da je saradnja Kine i Srbije u međunarodni organizacijama "izvrsna".

"Dve strane često blisko sarađuju u važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Očekujemo da će dve strane dalje jačati stratešku komunikaciju i koordinaciju u tom aspektu. Zajedno promovišu liberalizaciju međunarodne trgovine i investicija. Odlučno se suprotstavljaju protekcionizmu, zalažu za izgradnju svetske ekonomije otvorenog tipa. Dalje, zajedno se zalažu za multilateralizam, podstiču izgradnju pravedno i ravnopravnog međunarodnog poretka na svetu i zajedno stvaraju sudbinsku zajednicu celog čovečanstva", rekao je Džang Deđijang.

On je u govoru podsetio da je Srbija prva zemlja Srednje i Istočne Evrope koja je ostvarila potpunu liberalizaciju režima putovanja s Kinom.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petar

to nam kao prenosi vest"naša m a j a",ona kao pravnik mora govoriti istinu,inače...?

9 133

crni domino

Ako je iskren prijatelj, sto ne placate struju i gas koje trosite u Zelezari. I sto podmecete vas celik kao smederevski pa ce nam EU uvesti damping!? ... Losi ste lazovi vi Kinezi...

26 157

crni domino

Tako je i Mao Ce Tung govorio svojevremeno Albaniji. Posledice toga znamo...

16 160

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo